Виберіть сторінку

У ДонНУ імені Василя Стуса відкрито кабінет польської мови

У ДонНУ імені Василя Стуса відкрито кабінет польської мови
У Стусівському університеті завжди дбають про створення сприятливих умов для розвитку та набуття додаткових компетентностей. Зокрема, велика увага приділяється вивченню іноземних мов. За підтримки генерального консульства Республіки Польща, що у Вінниці та в рамках співпраці вишу з Варшавським університетом у ДонНУ імені Василя Стуса відкрито кабінет польської мови. На урочистості завітали й почесні гості: генеральний консул Дамян Цярціньскі, політолог, викладач, радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський та представник військового аташе пані полковник Агнєшка Мальчевська.

Після урочистого перерізання стрічки генеральний консул Дамян Цярціньскі звернувся до усіх присутніх та наголосив на тому, що дуже радий відкриттю цього кабінету, бо то природній крок співпраці, зокрема з історичним факультетом, а ця невеличка технічна підтримка стане добрим початком для вивчення польської мови студентами історичного факультету.

Своїми незабутніми спогадами про перше знайомство з іноземною державою, зокрема Польщею, поділився проректор з наукової роботи Ілля Васильович Хаджинов. Висловивши подяку Генеральному консульству та панові консулу за візит та турботу, Ілля Васильович наголосив на тому, що Вінниччина поєднує історичне минуле обох держав, а тому дуже важливо знайти спільні риси, які нас об’єднують, і, звісно, продовжити гарну традицію співробітництва.

Своєрідний інтерактив провела для присутніх студентів викладача польської мови Кароліна Вікторівна Гдічинська: здобувачі освіти виконали низку цікавих завдань, які продемонстрували не тільки схожість польської та української мови, а й особливості кожної з них.

Представник військового аташе пані полковник Агнєшка Мальчевська у своєму звернені наголосила на важливості європейської інтеграції України до ЄС та вступу нашої держави в НАТО, а пан Пшемислав Журавський вел Граєвський, звернувшись до усіх присутніх, зауважив, що не вивчав українську мову, але може вільно розмовляти нею, бо часто спілкувався з українськими колегами. Саме це є свідченням відсутності бар’єрів та труднощів для вивчення й польської мови серед українського студентства. А також пан Пшемислав згадав про своє знайомство з Україною, зокрема про візит до Лаври та відомий лист гетьмана Мазепи – знаменний символ спільної політичної культури. Зокрема політолог процитував стрічку, де йдеться, що козаки мають шаблю, щоб захищати свої права, що є дуже важливою ідеєю сили в службі права, а не права в службі сили.

Також під час заходу були відзначенні 3 студентів-першокурсників та аспірант кафедри історії України, які брали участь у польсько-українській дискусії на тему: «Політичні практики використання спільного минулого».

Захід завершився теплими словами вдячності усім тим, хто долучився до оформлення кабінету, а також в.о. завідувача кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики, доцент Богінська Ірина Валентинівна у своєму зверненні до студентів, які обрали польську мову як другу іноземну, акцентувала увагу на тому, щоб кожен усвідомив свої можливості і розумів їх не як імміграцію до Польщі, а в широкому контексті – як налагодження міжкультурного діалогу та набуття додаткових фахових можливостей для реалізації на полі міжнародних відносин.

Архіви

Приєднуйтеся до нас