Виберіть сторінку

Продовжується співпраця між хіміками Університету Поля Сабатьє Тулуза ІІІ (м. Тулуза, Франція) та навчально-наукового інституту хімії ДонНУ імені Василя Стуса

Продовжується співпраця між хіміками Університету Поля Сабатьє Тулуза ІІІ (м. Тулуза, Франція) та навчально-наукового інституту хімії ДонНУ імені Василя Стуса

Продовжується співпраця між хіміками Університету Поля Сабатьє Тулуза ІІІ (м. Тулуза, Франція) та навчально-наукового інституту хімії Донецького національного університету імені Василя Стуса. В рамках проекту з міжнародної академічної мобільності Erasmus+ з 15 по 19 квітня 2019 року до нашого Університету завітали професор Ромюальд Пото (Romuald Poteau) і доктор Ікер Дель Розаль (Iker Del Rosal). Координатором цього проекту з французької сторони є доктор Стефан Мазьєр (Stephane Mazieres), який спрямував двох фахівців для читання лекцій до ННІ хімії ДонНУ імені Василя Стуса.

Професор Пото є учнем почесного доктора ДонНУ імені Василя Стуса професора Армана Латта, який стояв у витоків співпраці між університетами ще 20 років тому. Ромюальд Пото є професором фізичної та теоретичної хімії і працює в лабораторії фізики та хімії нанооб’єктів Університету Поля Сабатьє. Його наукові інтереси включають кластери металів та нанокластери, координаційну хімію та теоретичну неорганічну хімію, пептидоміметичні сполуки, методи оптимізації, молекулярні псевдопотенціали, спектроскопічні властивості великих молекул, переважно з використанням методів DFT. В останні роки він намагається подолати розрив між молекулярною неорганічною хімією та нанохімією. Доктор Ікер Дель Розаль є доцентом і співробітником лабораторії фізики та хімії нанооб’єктів Університету Поля Сабатьє. Працює в напрямках обчислювальної хімії, DFT-розрахунків, каталізу, перехідних металів, координаційної хімії.

17 квітня відбулася зустріч гостей з Франції з ректором ДонНУ імені Василя Стуса Романом Гринюком, під час якої вони поділилися враженнями від перебування в м. Вінниця та безпосередньо в Університеті. Професор Пото зазначив, що за відносно невеликий проміжок часу від моменту переміщення з 2014 року Університет зміг відновити свою діяльність на досить високому рівні.

Роман Федорович зазначив, що під час переїзду хіміки втратили не тільки матеріальну базу, але й кадровий потенціал, тому для нас дуже цінною є готовність представників Університету Поля Сабатьє приїхати до м. Вінниця з метою читання лекцій для студентів і співробітників ННІ хімії. При цьому професор Роман Гринюк зауважив, що ДонНУ імені Василя Стуса – єдиний ЗВО у регіоні, який готує фахівців-хіміків, які мають попит на ринку праці Вінниччини та можуть розв’язувати задачі різного рівня складності. Зокрема, нещодавно до Університету надійшов лист із проханням залучити науковців ННІ хімії до вирішення питання очищення від забруднень води у річці Південний Буг. Професор Пото відповів, що в Тулузі вони також мають проблеми зі стічними водами від промислових підприємств, і хіміків, в тому числі з його лабораторії, активно залучають до вирішення цього питання.

Оскільки метою перебування професора Пото і доктора Дель Розаля є читання лекцій з теоретичної та обчислювальної хімії, мова йшла і про цей розділ хімічної науки. В.о. директора ННІ хімії професор Олександр Миколайович Шендрик зауважив, що квантова хімія є важливим інструментом для хіміків, на сервері нашого Університету завдяки зусиллям фахівців обчислювального центру є кластер, що дозволяє виконувати розрахунки принаймні на базовому рівні.

Ректор висловив сподівання на продовження і розширення співпраці між нашими університетами та побажав гостям плідної роботи.

Візит триватиме до 19 квітня. За цей час цикл лекцій для студентів-бакалаврів прочитає проф. Ромюальд Пото, а з прикладними аспектами використання апарату квантової хімії магістрантів, аспірантів і молодих науковців ННІ хімії познайомить доктор Ікер Дель Розаль. Без сумніву, нові знання стануть у нагоді майбутнім випускникам і фахівцям-хімікам у їх професійній діяльності.

Матеріал підготували
в. о. директора навчально-наукового
інституту хімії, д-р хім. наук, професор Шендрик О. М.,
доцент кафедри біохімії та фізичної хімії,
канд. хім. наук, доцент Жильцова С. В.

Архіви

Приєднуйтеся до нас