Виберіть сторінку

«Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався…»: 5 років на Подільській землі

«Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався…»: 5 років на Подільській землі

Донецький національний університет імені Василя Стуса – це відкрита академічна спільнота, що є провідним центром освіти, науки та інновацій. 5 років поспіль Стусівський університет успішно провадить освітньо-наукову діяльність на гостинній Подільській землі та є надійним партнером для влади, громади і бізнес-спільноти. Нам є чим пишатися, кому завдячувати та куди зростати.

З нагоди 5 річниці перебування Донецького національного університету імені Василя Стуса у вінницькому краї презентуємо вам 5 здобутків Університетської родини, 5 корисних внесків для громади і 5 перспектив подальшого зростання та розвитку Стусівського університету.

5 здобутків:

  1. Відстояли свою громадянську позицію, честь і гідність ДонНУ імені Василя Стуса як Українського ЗВО.
  2. Отримали Freedom Award – престижну премію Атлантичної ради за плекання принципу свободи у світі. Донецький національний університет імені Василя Стуса став символом гідності, академічної свободи та української незалежності.
  3. Зберегли і посилили свої позиції у національних та міжнародних рейтингах, згідно з якими:

– посіли 6 місце серед класичних університетів України у рейтингу QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia та стали одним із 5 ЗВО України, що декілька років поспіль входив до глобального рейтингу QS World University Rankings;

– стали єдиним ЗВО Вінницької області, який увійшов у ТОП-20 за даними наукометричної бази даних SciVerse Scopus;

– увійшли у ТОП-5 рейтингу ЗВО DOU 2019, отримавши високі оцінки від нинішніх та колишніх студентів;

– за результатами Консолідованого рейтингу 2019 року традиційно увійшли в десятку кращих класичних університетів України та посіли перше місце у Вінницький області і друге місце в Центральній Україні серед ЗВО, які підпорядковуються Міністерству освіти і науки України.

  1. Вибороли право носити ім’я випускника Донецького національного університету імені Василя Стуса, лицаря правди й свободи Василя Семеновича Стуса. Його ім’я – це сила духу нашої Університетської родини, воно утверджує неперервність історії, демонструє громадянську позицію та незламність нашого колективу. Готовність сприйняти те, чим жив Василь Стус, і відповідати його принципам – індикатор зрілості академічної спільноти України.
  2. Сформували атмосферу і цінності Стусівської Університетської родини, яка приваблює випускників з 17 областей України, зміцнює зовнішнє середовище, якісно виконує соціальну місію Університету ХХІ століття.

5 корисних внесків для громади:

  1. Реалізували 438 освітніх, соціальних, наукових проєктів спільно з владою, громадою і бізнесом.
  2. Посилили експертне середовище міста, регіону, країни: 89 експертів, 1547 експертних коментарів.
  3. Популяризували ім’я Василя Стуса на його Батьківщині та за її межами: реалізували проєкт соціальної дії «Гуляючи коридорами Стусівського університету», організували та провели VІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Василь Стус: життя, ідеологія, творчість, соціополітичний і літературний контекст», презентували книги «Василь Стус. Відлуння і наближення», «З когорти великих: Василь Стус в історії університету».
  4. Стали найбільшим платником податків і роботодавцем у м. Вінниці, давши 63 млн. податків з доходів фізичних осіб у міський бюджет.
  5. Підготували 7,5 тис. висококваліфікованих спеціалістів, 63% з яких працюють за фахом.

5 перспектив:

  1. Шляхом впровадження та поширення кращих практик набути статусу центру освітніх, наукових, управлінських інновацій України.
  2. Формувати і надалі тренди якості вищої освіти та впроваджувати принципи європейського простору вищої освіти в Україні.
  3. Ініціювати та долучитись до формування і реалізації національної концепції «освіти впродовж життя» Lifelong learning.
  4. Втілити нову ціннісну парадигму взаємовідносин Університету з громадою, владою, бізнесом і міжнародними партнерами, шляхом формування і виконання регіонального замовлення Поділля, реалізації соціально корисних проєктів, розширення можливостей міжнародної і внутрішньої мобільності для студентів і працівників Університету, збереження людського капіталу Вінниччини.
  5. Створити університетський простір, який надає можливості комфортно жити, працювати, навчатися, самореалізовуватися за принципами академічної свободи і доброчесності, професіональної гідності та патріотизму, адже Ім’я зобов’язує!

Матеріал підготували: Тетяна Нагорняк, Юлія Пачос, Олена Скопова, Олена Топчій, Олексій Ясько

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас