Виберіть сторінку

Урочисте засідання Вченої ради Стусівського університету

Урочисте засідання Вченої ради Стусівського університету

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса відбулося позачергове засідання Вченої ради, приурочене врученню атрибутів почесним докторам Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Відкрив засідання проректор з наукової роботи Ілля Хаджинов, наголосивши: «Раді Вас вітати на позачерговому засіданні Вченої ради Університету, присвяченому виконанню рішення Вченої ради від 29 березня 2019 року «Про присвоєння почесного звання «Почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса».

Ректор Роман Гринюк привітав з Ювілеєм члена Вченої ради Університету, директора Наукової бібліотеки Наталію Карягіну, наголосивши на її високому професіоналізмі, інтелігентності та порядності.

Ведучі урочистого засідання Ілля Хаджинов та Олена Важеніна розповіли про традиції присвоєння  звання «Почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса» та плідну співпрацю з університетами-партнерами: «За час існування нашого Університету звання «Почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса» було присвоєне 36 видатним ученим, державним та громадським діячам, працівникам культури та освіти за досягнення в галузі науки, освіти, політики, культури та міжнародного співробітництва, а також за суттєвий внесок у становлення та розвиток наукових і творчих зв’язків з Донецьким національним університетом імені Василя Стуса. Сьогодні ця когорта поповнюється ще двома нашими щирими друзями і знаними науковцями. Співробітництво між Донецьким національним університетом імені Василя Стуса та Університетом Тулуза ІІІ (місто Тулуза, Франція) розпочиналося ще 20 років тому. У витоків цієї співпраці стояв професор Арманд Латт, якому у 2012 році було присвоєне звання «Почесний доктор Донецького національного університету».

Проректор з науково-педагогічної, соціальної роботи та міжнародної співпраці, доктор економічних наук, професор Тетяна Орєхова окреслила новітню історію співпраці з Університетом Тулуза ІІІ та Університетом Поля Сабатьє: «Після переміщення нашого Університету в результаті збройного конфлікту на Сході України з м. Донецьк до м. Вінниця першими з міжнародних партнерів, хто відвідав хімічний факультет (саме таку назву на той час мав нинішній факультет хімії, біології та біотехнологій) стали представники Університету Поля Сабатьє – професор Ремі Шовен та доктор Валері Мараваль, які 24 червня 2015 р. завітали до Донецького національного університету для виступу на Міжнародній конференції «День науки: Тулуза–Україна» (у рамках візиту Посла Франції в Україну) з презентацією результатів своїх наукових досліджень. У рамках цього візиту також відбулося обговорення можливостей співпраці в освітній і науковій сферах. Завдяки ініціативі наших партнерів, а саме Університету Тулуза ІІІ та Київському національному університету імені Тараса Шевченка, ми приєдналися до проєкту Еразмус+  та беремо участь у програмах академічної мобільності. З 2017 року реалізується програма академічної мобільності нашого Університету в Університеті Тулуза ІІІ. За цей час в ній взяли участь студенти, викладачі та співробітники нашого Університету. Три професори Університету Тулуза ІІІ Поля Сабатьє відвідали ДонНУ імені Василя Стуса, зустрілися зі студентами і прочитали лекції. Завдяки цим зустрічам наші студенти поглибили свої знання в галузі неорганічної, фармацептичної, цифрової, квантової хімії. У рамках цієї співпраці ми познайомилися з керівництвом Університету, факультету природничих наук та з міжнародним відділом. У 2018 році наш Університет відвідав доктор Стефан Мазьєр. Ми започаткували міжнародну співпрацю на рівні університетів і уклали угоду. В рамках співпраці між факультетом хімії та факультетом природничих наук відбувся обмін науковими поглядами, результатами, планами на подальші наукові та освітні проєкти в галузі спільних освітніх програм, подвійних дипломів, спільного керівництва нашими аспірантами. І сьогодіншня подія – це логічний крок продовження нашої співпраці».

Найочікуванішою  подією урочистого засідання став процес вручення ректором Стусівського університету почесних атрибутів, дипломів та посвідчень «Почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса» професору Університету Поля Сабатьє Тулуза ІІІ Ремі Шовену та професору, керівнику департаменту в Лабораторії молекулярних взаємодій і хімічної та фотохімічної реактивності в Університеті Поля Сабатьє Тулуза ІІІ (місто Тулуза, Франція) Стефану Мазьєру.

Ремі Шовен звернувся до учасників засідання Вченої ради Університету з вітальним словом, наголосивши: «Передусім хочу подякувати за надання мені честі бути названим «Почесним професором Донецького національного університету імені Василя Стуса». Велике дякую за те, що розповіли мою про історію, досягнення, а також окреслили співпрацю між Університетом Тулузи ІІІ і ДонНУ імені Василя Стуса. Згадую мій перший візит до Стусівського університету  у Вінниці у 2015. Я був дуже вражених духом, історією та долею Університетської спільноти – взірця для наукового співтовариства усього світу. Мене разила солідарність між студентами та професорсько-викладацьким складом. Відвідавши конференцію, я захотів викладати тут. Трохи пізніше через декілька місяців мене запросили викладати у ДонНУ імені Василя Стуса, але, на жаль, я не зміг приїхати. Пройшло три роки, і в рамках програми Еразумс+ я приїхав до Вінниці й у травні 2018 року прочитав читати свої лекції. Двома місяцями пізніше я отримав лист-запрошення від  Іллі Хаджинова до учаті у редакційні раді наукового збірника, і мав вперше публікуватися в ньому. Для мене це була надзвичано велика честь та віповідальність. Я хотів би поділитися з вами досвідом викладання, адже наукова діяльність нерозривно пов’язана з викладацькою. Хотів би завітати до вас ще раз з тижневими лекціями».

Стефан Мазьєр у свою чергу також звернувся до членів засідання та гостів з такими словами: «Хочу подякувати усім присутніх, особливо професорам Роману Гринюку та Іллі Хаджинову. Мені дуже приємно бути тут сьогодні. Хочу поділитися своєю історією про Україну. У далекому 2005 році мене запросили на міжнародну конференцію у Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Це був колосальний досвід, який відкрив для мене новий світ. Після цього мене зацікавила співпраця з українськими ЗВО, професорами. Підкреслюю, що хіміки-науковці, особливо студенти, дуже добре її знають. І тоді я розумів, що було б непогано розпочати співпрацю з більшою кількістю університетів України. І саме тоді ми вирішили подати заявку на участь Еразмус+ у співпраці з 5 ЗВО, зокрема й з Стусівським університетом. У 2016 році я зустрілась з  доктором хімічних наук, професором Олександром Шендриком та кандидатом хімічних наук, доцентом Світланою  Жильцовою. Разом з ними ми розпочали  програму співпраці, академічної мобільності. У рамках цієї програми у наші хіміки-магістранти приїхали до ДонНУ імені Василя Стуса. Знаковим є те, що нам вдалося підписати угоду про співпрацю між нашим університетами. Ця програма відкрила великі можливості для співпраці. Це нова сторінка історії, яку будемо ми продовжувати, удосконалюючись разом. Буду радий завітати до Стусівсього університету ще не один раз».

Насамкінець урочисте засідання завершилося спільним виконанням гімну Донецького національного університету імені Василя Стуса.

 

 

Довідка:

Професор Ремі Шовен є одним із провідних хіміків-науковців Університету Поля Сабатьє Тулуза-3 (місто Тулуза, Франція). Його дослідницька діяльність сягає від органічного синтезу як для фізики (карбомери), так і для біології (протипухлинні сполуки) до фосфорно-металоорганічної хімії для каталізу, за допомогою математичної та обчислювальної хімії для теоретичного аналізу. Ремі Шовен проводить дослідження у рамках численних національних і міжнародних проєктів співробітництв, зокрема, Україна, Китай, Мексика, Тайвань, Іспанія, США, Данія, Великобританія, Канада, Марокко, Швейцарія.

З 2007 року він очолює Французько-українську лабораторію молекулярної хімії і є менеджером зі співробітництва в галузі хімії між Тулузою і Україною.

У 2015 році Ремі Шовену присвоєно почесне звання «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка».

У 2019 році йому було вручено диплом почесного доктора Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів».

Професор Ремі Шовен входить до складу редколегії наукового журналу «Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Хімічні науки».

Стефан Мазьєр – відомий науковець у галузі органічної та органометалічної хімії, хімії гетероатомів, радикальної полімеризації за технологією RAFT. З 2012 року є представником Університету Поля Сабатьє Тулуза ІІІ з міжнародних відносин з українськими дослідницькими інститутами. Є координатором проєкту Еразмус+ з міжнародної академічної мобільності між факультетом хімії, біології і біотехнологій та Університетом Поля Сабатьє Тулуза ІІІ (Франція) та відповідальною особою за реалізацію договору про співпрацю між нашими закладами вищої освіти.

Стефан Мазьєр входить до складу редколегії наукового журналу «Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія Хімічні науки», а також був членом програмного організаційного комітету міжнародної наукової конференції «Хімічні проблеми сьогодення» у 2018 та 2019 рр.

Професор Мазьєр є автором понад 40 наукових публікацій, однієї монографії, 4-ох патентів, 4-ох препринтів Американського хімічного товариства.

 

 Олена Топчій

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас