Виберіть сторінку

«Приймальна комісія – місце першого враження від Університету», – Валентина Воронова

«Приймальна комісія – місце першого враження від Університету», – Валентина Воронова

Кожного року Донецький національний університет імені Василя Стуса поповнює велику Університетську родину першокурсниками та примножує лави своїх випускників, але щоразу це інші історії, особистості, часи. У серії публікацій «Залаштунки ДонНУ імені Василя Стуса» ми розповідаємо про неповторний шлях Університету через окремі історії співробітників Університету, які є його випускниками. Серед них – Валентина Воронова –  одна з відданих випускниць 2015 року спеціальності «Історія», яка нині навчається в аспірантурі Університету  й працює у секторі просування освітніх програм та роботи з абітурієнтами. Вона з власного досвіду розповідає про вступ в ДонНУ імені Василя Стуса, згадує свій шлях в Університеті як абітурієнтки, студентки, а пізніше – співробітниці Alma Mater.

У цій статті Валентина ділиться актуальною для абітурієнтів інформацією щодо найпоширеніших запитань про вступ, перелік корисних університетських джерел для абітурієнтів,  пропонує поради вступникам: як організувати свій час максимально ефективно впродовж вступної кампанії.

Валентино, Ви – випускниця Донецького національного університету імені Василя Стуса, чим Вам запам’ятався вступ?

– Звичайно я, як і всі, дуже переживала, тому що ДонНУ був моєю мрією. У ніч перед подачею документів я не могла заснути й постійно переглядала інформацію про Університет на офіційному сайті. Так я побачила новину, що можна зареєструватися в електрону чергу й обрала найранішу годину у перший же день подачі документів – 8 ранку. Приїхавши вранці на вулицю Університетську, я побачила всю велич Університету, а підтвердженням цьому стала велика черга охочих стати його студентами, що змусила моє серце битися швидше через переживання. Але все пройшло на найвищому рівні: документи прийняли швидко та відповіли на всі мої питання. Залишилось найскладніше — очікування такого бажаного зарахування.

Випускники історичного факультету, 2017 рік

Ви були студенткою, а потім – методисткою деканату історичного факультету на той час. Як трансформувалися Ваші емоції тоді?

– Коли я була на місці студентки, то я думала, що методист – це «жіночка, яка постійно знаходиться у деканаті не в кращому гуморі». Коли сама стала методистом, я зрозуміла причини цього стану – «не в кращому гуморі»: постійно потрібно скеровувати навчальний процес, нести відповідальність не тільки за студентів, а й за непередбачувані ситуації, що трапляються, бути «місцевим ксероксом», «довідковою», психологом, вирішувати конфліктні ситуації. Я зі студентки трансформувалася у такого собі логіста факультету.

Приймальна комісія, 2016 рік

Ви робили перерву у професійному житті, що спонукало повернутися у стіни рідного Університету вже у якості співробітниці Приймальної комісії?

– Я залишила роботу в Університеті, бо була морально виснажена і більше не могла віддавати всю себе роботі. Вирішила присвятити деякий час пошуку себе, але зрозуміла, що сумую за роботою в рідній Alma Mater. Коли дізналася, що є можливість повернутися — скористалася нею. Тим паче, я завжди любила працювати в Приймальній комісії, бо вважаю, що саме вона — місце першого враження від Університету.

Приймальна комісія, 2016 рік

Ми розпочинали розмову з Ваших емоцій вступника, із-за лаштунків Вашої роботи, яким тепер Ви бачите абітурієнта?

– Я бачу в ньому себе тоді. Це розгублена, схвильована, сповнена емоцій та переживань, можна сказати, дитина. І це викликає в мене почуття ностальгії та співпереживання.

Які найпоширеніші запитання цікавлять абітурієнтів особливо у цьому незвичному карантинному році? Назвіть, будь ласка, ТОП-5 таких запитань і відповідей.

1. Чи потрібно ДПА при вступі?

– Ні, не потрібно. На конкурсний бал впливає результат ЗНО.

  1. Чи потрібна медична довідка?

– Для вступу довідка не потрібна, але при поселенні до гуртожитку вона може знадобитися.

  1. Чи можемо ми приїхати та подати документи у паперовому вигляді?

– Для вашої ж безпеки заяви на вступ подаються дистанційно за електронною формою.

  1. Які документи потрібні для вступу?

– Документ, що посвідчує особу, інтенсифікаційний номер, документ державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь, копію сертифіката ЗНО, чотири фотокартки.

  1. Скільки заяв можна подати?

– У 2020 році вступник зможе подати 5 заяв на бюджетну форму навчання та необмежену кількість на контрактну форму навчання.

Приймальна комісія, 2018 рік

– На яких університетських джерелах вступник може знайти інформацію щодо вступу, що цікавить?

Офіційний сайт ДонНУ імені Василя Стуса , сторінка у фейсбуці – Абітурієнт ДонНУ імені Василя Стуса , інстаграмі – abiturient_donnu  та чат-боті телеграму – Абітурієнт ДонНУ імені Василя Стуса.

– Валентино, коли Ви завершували навчання, ще не було Єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) та Єдиного фахового іспиту з іноземної мови (ЄВІ), а тепер дивлячись із-за лаштунків Вашої роботи, яке Ваше ставлення до такого формату оцінювання знань при вступі на СО «Магістр»?

– Я позитивно ставлюся до цього, тому що склавши такі іспити вступник показує свої реальні знання, без можливості списування та людського втручання в процес оцінювання. Таке оцінювання – справедливий результат попередніх чотирьох років навчання, успішність якого дає змогу подати документи у необмежену кількість ЗВО, що спрощує процес обрання майбутнього шляху.

Профорінтаційна робота, 2019 рік

– Дайте, будь ласка, декілька порад абітурієнтам: як організувати свій час максимально ефективно впродовж вступної кампанії.

1. Строки подачі документів та конкурсного відбору чітко зазначені, тому не зволікайте та робіть все вчасно.
2.Не залишайте все на останній день, його може не вистачити.
3.Перевіряйте та користуйтеся інформацією тільки з офіційних джерел МОН України та офіційних сайтів ЗВО.
4.При виборі спеціальності дослухайтесь серця та йдіть за своїм покликанням.
5.Обирайте Стусівський університет, ставайте частиною Університетської родини!

Валентина Воронова та Анастасія Саржевська

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас