Виберіть сторінку

Як стають лідерами?

Як стають лідерами?

Дводенний візит студентів факультету історії та міжнародних відносин до дипломатичних інституцій у Києві

Нині, в епоху діджиталізації та онлайн-навчання, ми поступово відходимо від звичних нам конференцій, лекцій, семінарів в аудиторіях із великою кількістю учасників. Карантинні обмеження значно пришвидшили перехід від міжособистісного спілкування до передачі інформації через екрани смартфонів. Але варто погодитись, що кращого способу не вигадаєш, ніж засвоювати певні знання та навички, слухаючи спікера, який знаходиться прямо перед тобою. Одним із заходів, що доводять цю тезу, стала дводенна школа «Лідерство та міжнародні відносини», організована Дипломатичною академією України імені Геннадія Удовенка 8 – 9 жовтня 2020 року для студентів Донецького національного університету імені Василя Стуса та Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського.

Спілкування розпочалося з вітального слова Сергія Корсунського, директора Дипломатичної академії України, та Катерини Смаглій, очільниці відділу міжнародних відносин ДАУ та Шона О’Хара, аташе з питань освіти та культури посольства США в Україні. Спікери наголосили на таких актуальних темах як: готовність працювати в нових умовах, самосвідомість і розуміння значущості дипломатичних зв’язків у сучасному світі, важливість участі жіноцтва в політиці, ролі історії у міжнародних відносинах. Презентація книги Сергія Корсунського «Зовнішня політика в епоху трансформацій. Як не залишитись на узбіччі історії?» переконала, що без історичних знань міжнародні відносини не могли би розвиватися повною мірою та бути чимось більшим, ніж просто домовленості та угоди між різними державами.

Особливістю школи стала можливість студентів отримати практичні поради від лідерів сучасної української дипломатії, дізнатися про їхній особистий досвід досягнення професійних вершин. Володимир Хандогій, Надзвичайний і Повноважний Посол, Президент Української Асоціації зовнішньої політики у лекції з красномовною назвою «Як я став міністром?» пояснив, як дипломату працювати на довгострокову перспективу, чому саме ця професія виховує готовність до нових ідей, як навіть у найважчих ситуаціях залишатися порядним, професійним і патріотичним дипломатом.

Лекція «Чому відповідальне лідерство є обов’язковою «фішкою» сучасного дипломата?» від представника з питань санкційної політики МЗС Олексія Макеєва розставила крапки в розумінні відповідальності дипломатичної роботи. «За однією людиною стоїть уся країна» – фраза, що найкраще розкриває поняття моралі у діяльності причетних до творення зовнішньої політики.

В Українському кризовому медіа-центрі відбулася зустріч з Головою його правління, Надзвичайним і Повноважним Послом України, Валерієм Чалим. Його виступ стосувався лідерства у міжнародних відносинах і зовнішньополітичної стратегії України в умовах гібридної війни з Росією. Спікер, розповідаючи про політичне лідерство, підкреслив, що говорячи про взірці лідерства, сучасні політики часто звертаються до історичних постатей, проте важливо привернути увагу до виявів сучасного лідерства. Він зазначив: «Лідерство сьогоднішнього дня надихає, вражає, наштовхує замислитися». Валерій Чалий наголосив, що справжній лідер, окрім типових характеристик, таких як професійність, патріотизм і порядність, повинен розуміти місію, мати власне бачення та бути жертовним.

Завершальною точкою першого дня лідерської школи стало відвідування Міністерства зовнішніх справ України. Учасники отримали змогу поспілкуватися з Русланою Лінник, першою секретаркою Департаменту публічної дипломатії МЗС, та Володимиром Різніченком, третім секретарем того ж відділу. Руслана Лінник розповіла про особливості створення й подальшу роботу в департаменті та важливість просування на міжнародну арену бренду України. Однією з ключових сфер іміджу країни, на її думку, є створення розважальних продуктів, тобто різноманітних фільмів, вистав, передач тощо патріотичної тематики для демонстрації в інших країнах. Пані Руслана відмітила, наскільки особисто її вразила кінострічка «Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва, зважаючи на те, що до перегляду вона мала можливість працювати з опитуваннями військових, котрі героїчно захищали Донецький аеропорт від російських окупантів. Вона розповіла про масштабну роботу працівників Департаменту публічної дипломатії щодо поширення кінострічки за кордоном, про враження та відгуки як професійних дипломатів, так і звичайних людей. Отож, не тільки урядовці, а й кожен громадянин України може робити внесок у пропагування України за її межами. Крім того, потрібно пам’ятати про неймовірну працю дипломатів, які кожного дня намагаються просувати інформацію про нашу державу.

Володимир Різніченко поділився особистою історією про те, як йому, не зважаючи на різноманітні перешкоди, вдалося здійснити свою мрію – стати дипломатом і потрапити на роботу у МЗС. Ще у школі, бажаючи досягнути своїх цілей, він був обраний молодіжним делегатом України до ЮНЕСКО. Вступивши до Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Шевченка, пан Володимир робив усе можливе для того, щоб стати фаховим дипломатом. Крім теоретичних знань, він з однодумцями на факультеті набував практичних навичок, бувши делегатом на студентській «Моделі ООН».  Завдяки старанній праці та постійному вдосконаленню він двічі перемагав на конкурсах на заміщення вакантних посад у системі МЗС. Ще одним меседжем від пана Володимира було усвідомлення сьогодення як часу молодих людей, які повинні брати ініціативу у свої руки задля розвитку України. Отже, Володимир Різніченко своїм прикладом показав, що завдяки неймовірній мотивації, розвиненим лідерським якостям і наполегливій роботі можна здійснити власну мрію.

Після досить різних, але ґрунтованих на власному досвіді історій, ми мали нагоду поспілкуватися з Олександром Баньковим, новообраним державним секретарем МЗС України. Він розповів про власне бачення лідера та його головних рис. Також пан Олександр запитав про наші враження, як від конкретної лекції й спікера, так і від школи в цілому, тому розмова була неймовірно цікава для усіх учасників. Після цього кожному студенту був вручений сертифікат за участь у курсі «Лідерство та міжнародні відносини».

Другий день навчальної програми розпочала Катерина Смаглій лекцією «Лідери наступного покоління: чому я навчилася на програмі Інституту Маккейна з міжнародного лідерства». Лекторка розповіла свою історію лідерства та поділилася унікальним досвідом і власним баченням сучасного лідера. Головна ідея виступу полягала в тому, що справжній лідер має прагнути до автентичності. Звісно, ми маємо навчатись в інших, читати автобіографії  улюблених лідерів, розвивати  навички, але ніколи не втрачати  свого унікального бачення та поглядів.

Ганна Гопко, журналістка, викладачка, правозахисниця, під час лекції «Від громадської діячки – до жінки-політика» поділилася власною історією громадського активізму та розповіла, як вона стала народною депутаткою України VIII скликання. Головним чином, було акцентовано увагу на потенціалі майбутнього покоління для втілення реформ і формування України як повноцінного учасника НАТО та ЄС. Також пані Ганна розповіла про особисті вагання щодо того, чи потрібно їй йти у політику, чи ні, про досвід діяльності у партії «Самопоміч», про ставлення до жінки в українському політичному просторі та інші аспекти роботи у Верховній Раді й різноманітних громадських організаціях. Своїм виступом Ганна Гопко змотивувала ще більше розвивати свої лідерські якості та робити усе можливе для розбудови власної країни молодим поколінням.

Останньою спікеркою другого дня стала Альона Гетьманчук, директорка центру «Нова Європа». Вона  розповіла про шлях від журналістки до очільниці  аналітичного центру. Ознайомила зі своєю роботою та наголосила, що діяльність    центру полягає в розробці аналітичних досліджень і здійсненні проєктної діяльності для просування європейських стандартів і практик в Україні, а також для збереження підтримки лідерами громадської думки. Альона Гетьманчук підкреслила, що справжній лідер має бути відкритим до ідей, наполегливим та невпинно рухатися  до своєї мети. Як не погодитися з нею в тому, що бути справжнім лідером означає мати бажання йти далі, коли інші хочуть зупинитись.

Реальні історії успіху людей, з якими нам пощастило поспілкуватися впродовж насичених двох днів, переконали нас у важливості дипломатії у сучасному швидкоплинному світі. Досвід справжніх професіоналів продемонстрував значущість постійного інтелектуального зростання, внутрішньої вмотивованості, прагнення професійної досконалості. Але найбільший урок з цих двох днів у Києві – необхідність плекання у собі лідерських якостей, які так потрібні для розбудови України.

Велика подяка Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України в особі Катерини Смаглій, керівниці відділу міжнародного співробітництва, яка за підтримки Посольства США в Україні ініціювала та провела цей захід.

Юлія Драчук, Лілія Кучеренко, Дар’я Скідан,
студентки 4 курсу ОП «Історія та археологія»

Архіви

Приєднуйтеся до нас