Виберіть сторінку

Хімічні проблеми сьогодення 2021

Хімічні проблеми сьогодення 2021

 Сьогодні у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса на базі факультету хімії, біології і біотехнологій відбулося відкриття IV Міжнародної (ХIV Української) наукової конференції студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення» (ХПС 2021), що присвячена 100-річчю доктора хімічних наук, професора, академіка АН УРСР Леоніда Михайловича Литвиненка.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор з наукової роботи Ілля Хаджинов, декан факультету хімії, біології і біотехнологій Олександр Шендрик, директор Інституту фізико-органічної хімії та вуглехімії імені Л. М. Литвиненка НАН України Анатолій Попов.

Олександр Миколайович Шендрик привітав учасників конференції та розповів про вагомий внесок Леоніда Литвиненка у розвиток хімічної науки України: «Цьогорічна наукова конференція присвячується 100-річчю академіка НАН України Леоніда Михайловича Литвиненка. Це значна постать в українській науці та в організації фундаментальної хімічної науки на Донбасі. Леонід Михайлович першим очолив Донецький науковий центр, а згодом став першим ректором Донецького державного університету. Згодом він очолив Донецьке відділення Інституту Фізико-органічної хімії ім. Л. В. Писаржевського (ДВФОХ) НАНУ (Київ), яке у 1975 році переросло в Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії НАНУ. У цьому Інституті вперше на Донбасі були створені наукові школи на кафедрі вуглехіміїі та відділі вуглехімії. Його ім’я присвоєно Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії НАН України. Леонід Михайлович ще в ті далекі роки започаткував у Донецькому університеті нову спеціальність «біохімія», створену на хімічному факультеті в якості експерименту. Ця спеціальність дала дуже багато спеціалістів, фахівців, відомих не лише в Україні, а й далеко за її межами. Роботу Леоніда Литвиненка успішно продовжують його учні. Пам’ять про цю людину, відомого науковця залишиться не лише серед тих, хто знав його особисто, а й тих, хто знайомиться з його дослідженнями».

Проректор з наукової роботи Ілля Васильович Хаджинов приєднався до вітань, наголосивши: «Леонід Литвиненко започаткував нову віху в історії хімічної галузі. ДонНУ імені Василя Стуса, завдяки ініціативам Леоніда Михайловича, отримав потужну матеріально-технічну базу, що була створена завдяки його баченню функціонування університетської науки та кращих практик академічної наукової спільноти, побудови архітектури наукових досліджень у галузі хімії». Ілля Васильович подякував учасникам та співорганізаторам конференції за свято науки, яке відбувається, незважаючи на пандемію COVID-19. Побажав всім творчої наснаги та здоров’я, підкресливши: «Нехай події, які відбуваються у житті, спонукають вас до нових наукових сходжень, слугують підґрунтям для продовження наукових пошуків».

Директор Інституту фізико-органічної хімії та вуглехімії імені Л. М. Литвиненка НАН України Анатолій Федорович Попов розповів про перше знайомство з Леонідом Литвиненком та наголосив, що ювілей відомого науковця хімічна спільнота відзначає з великою пошаною.

Конференція проходитиме впродовж 3 днів, 23-25 березня, у онлайн-режимі на платформі ZOOM: https://zoom.us/j/95953079784?pwd=bklxcmQxR1JpZmFTdURhQWEwQmlXZz09
Матеріали конференції будуть опубліковані в окремому збірнику з ISSN (2708-0536 (Print), 2708-0544 (Online)).

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас