Виберіть сторінку

«Творчий альманах «NOMEN» став частиною нашої весни на 84-му році життя Університету», – Ніна Урсані

«Творчий альманах «NOMEN» став частиною нашої весни на 84-му році життя Університету», – Ніна Урсані

З нагоди 84 річниці від Дня заснування Донецького національного університету імені Василя Стуса 26 травня вийшов у світ третій номер творчого альманаху «NOMEN». Він розкриває таланти Стусівського університету та презентує Alma Mater як культурний осередок і світоглядний простір України.

Що таке слово? Чи мають спогади аромат? Чи можна виграти битву з пам’яттю? Як буває, коли все іде не за планом? Що руйнує Всесвіт щодня і щохвилини? Що потрібно, аби Щастя завітало до вас у гості? Якими бувають зупинені миті буття? Чому сова Мінерви вилітає опівночі? На ці та інші питання відповідають студенти, співробітники та викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса – автори третього номеру університетського творчого альманаху «NOMEN». Альманах включає твори у широкому спектрі видів і жанрів: прозу, поезію, переклади, публіцистику, візуальне мистецтво.

Про унікальність творчого альманаху «NOMEN», його таїну, ідею створення, жанрове різноманіття та різноаспектну тематику робіт, нових авторів говоримо з членом редакційної колегії альманаху, кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри української мови, теорії та історії української і світової літератури філологічного факультету Ніною Миколаївною Урсані.

–Як виникла ідея створення творчого альманаху «NOMEN»? 

–У 2014 році, після переїзду нашого Університету до Вінниці у зв’язку із військовими діями на Донбасі, хотілося розповісти всьому світові: хто ми, чим живемо, про що мріємо. Я організувала на філологічному факультеті літературну студію «Поетичний Атеней». Разом зі студентами ми брали участь у радіо- та телепрограмах, виступали на обласних заходах. Слухаючи їх палкі, зболені слова, я подумала про те, що добре би було, аби вони залишилися надрукованими. І звернулася до нашої першої редакторки «Університетських вістей» Анастасії Рибальченко та директора Навчально-практичного центру культурно-естетичного розвитку та роботи зі студентами ДонНУ імені Василя Стуса Вікторії Геннадіївни Попової з пропозицією видати альманах до Дня  Університету. І ми розпочали збирати матеріали. Того року альманах не вийшов друком, бо це була симфонія болю, плачу, туги за рідним містом.

До речі, жах війни пережили не всі, він поглинув Анастасію Рибальченко у Вінниці. Це наша студентка, якої скоро не стало.

А далі ми підготували вже нову версію. Там були дві теми: війна і любов у художній творчості, а ще – весь світ у художній фотографії.

–У чому криється таїна назви альманаху «NOMEN»? 

–Усі ми маємо ім’я, аби залишатися у пам’яті. Наш девіз: «Nomen est omen», тому і взяли першу його частину, бо всіх об’єднує історія ДонНУ імені Василя Стуса.

Чим унікальний третій номер творчого альманаху «NOMEN»? 

–Він унікальний своєю філософічністю. Це просто феноменально! Тут є і тема війни, і тема миру, і споглядання природи, і любов до краю. Але часто наші автори прив’язують події зовсім до іншого часу, галактики, розширюючи таким чином спектр сприйняття. Читач може для себе домалювати світ, який би був йому близький.

–Чим дивуватимуть автори альманаху цьогоріч?

–Цього року вступне слово має назву «Життя як час творчости», бо автори дивували своїми творчими експериментами. Серед них: Наталя Горелова, Карина Горкун, Олексій Дяков, Олександра та Костянтин Родигіни.

До речі, уже склалася традиція щодо авторства вступного слова доктора філологічних наук, члена-кореспондента НАН України, професора, декана філологічного факультету Анатолія Панасовича Загнітка. Я лише цього року приєдналася до написання вступної статті.

–Шановна Ніно Миколаївно, розкажіть, будь ласка, про жанрове різноманіття та тематику творчих робіт альманаху.

Творча різножанрова палітра дивує: від есе до оповідання, від поезії до художніх замальовок. А головне, що кожен з авторів зміг поділитися тим, що його турбувало цього року: любов’ю, тугою, фантазією. Творчий альманах «NOMEN» став частиною нашої весни на 84-му році життя Університету.

Спілкувалась Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас