Виберіть сторінку

Наука – це магія, яка працює…

Наука – це магія, яка працює…

З нагоди Дня народження Alma Mater у холі Донецького національного університету імені Василя Стуса відкрилася виставка наукових, науково-публіцистичних та науково-методичних видань учених та співробітників Стусівського університету «Наука – це магія, яка працює…» У ній представлено понад 60 видань, які охоплюють достатньо широкий спектр галузей знань. Над створенням виставки працювали співробітники Наукової бібліотеки ДонНУ імені Василя Стуса.

Про унікальність виставки, її специфіку, тематику та міждисциплінарність досліджень говоримо з проректором з наукової роботи Іллею Васильовичем Хаджиновим.

–Які видання представлені на виставці «Наука – це магія, яка працює…»? Чим вона унікальна?

–На виставці представлені найновіші видання за 2019-2021 рік, підготовлені науково-педагогічними працівниками та співробітниками Стусівського університету. Серед наукових фахових видань Ви можете побачити такі: «Економіка і організація управління», «Лінгвістичні студії», «Політичне життя», «Вісник Донецького національного університету імені Василя Стуса. Серія політичні науки» – це те, чим ми можемо пишатися.

– Чому виставка має таку магічну назву?

– Ми вирішили назвати виставку «Наука – це магія, яка працює…» Насправді, наука – це магія, яка затягує у дослідницькі тенета. Вона нас причаровує, ми хочемо нею займатися, аби поділитися зі світом своїми думками і напрацюваннями – і це найголовніше. Інколи здається, що ми не відчуваємо цієї магії поряд, проте знаємо, хто чим займається. А переглянувши виставку, ми можемо зробити висновки, подякувати науковцям за плідну роботу. Особисто мені такі формати завжди цікаві.

– Які нові видання про нашого випускника Василя Стуса представлені на виставці?

– Нове надходження – «Словник власних імен поетичних текстів Василя Стуса» доктора філологічних наук Елли Кравченко. Це дуже цікавий літературознавчий доробок. Над дослідженням життя і творчості Василя Стуса працюють наші філологи та політологи. Також на виставці представлено багато міждисциплінарних досліджень. Наприклад, філологи пишуть про аспекти журналістики, політологи – про юридичні проблеми.

– У чому полягає специфіка виставки?

– У нас є загальноуніверситетські збірники, які ми випускаємо раз на два роки. Загалом за минулий навчальний рік видано понад 75 різних видань, включаючи журнали зі статтями наших співробітників і наших колег із дружніх університетів. Також на виставці представлені тематичні збірники, які були створені на базі проведених конференцій. З одного боку, усі вони проходили в дистанційному режимі, і тому кількість збірників конференцій значно збільшилася, а з іншого боку, зменшилася кількість видань навчальних посібників. Ми зробили певні висновки, тому змінимо підхід до роботи в цьому році і в наступному.

–Які дослідження готуються до друку?

–Багато чого готується, на жаль, ми не можемо задовільнити весь той попит, який є, для того, аби надрукувати все. Цьогоріч ми готуємо до друку «Збірник наукових праць науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти», який присвячений Дню науки. Він буде в електронному вигляді, сподіваюся, буде готовий днями. Ми надаємо перевагу у друці за рахунок Університету науковим, фаховим виданням та навчальним посібникам. Дуже багато методичної, методично-навчальної літератури, на жаль, буде видаватися на факультетах самостійно.

–Які видання зацікавили особисто Вас?

– Є дуже цікаві видання. Незважаючи на те, що я економіст, із захопленням читав праці філологів. Мене зацікавили «Сучасний лінгвістичний словник», створений нашими лінгвістами, «Документальна лінгвістика та редагування документів» – цікавий підручник, випущений факультетом інформаційних і прикладних технологій. У нас є багато монографій, котрі випускають доктори наук, які в нас захищаються. Цьогоріч багато монографій юристів, політологів та економістів. Нам є чим пишатися в цьому контексті, і думаю, що наступного року буде ще краще. Хотілося б, аби таких фундаментальних праць ставало ще більше.

Спілкувалась Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас