Виберіть сторінку

Стусівський дбає про здоров’я Університетської спільноти!

Стусівський дбає про здоров’я Університетської спільноти!

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса у рамках проєкту, започаткованого Людмилою Станіславенко разом з лікарями онкологічного центру «Oncohelp Clinic», онкохірург, мамолог Анастасія Грибанова та дерматовенеролог Аліна Гетьман  безкоштовно обстежили понад 80 співробітників Стусівського, надали фахові консультації пацієнтам.

Співробітники ДонНУ імені Василя Стуса 8-9 грудня мали можливість пройти обстеження на апараті УЗД, а також перевірити свою шкіру на різні новоутворення за допомогою дерматоскопії, пройти огляд на хвороби шкіри, проблеми з акне та постакне. Під час огляду панувала атмосфера підтримки та взаємодопомоги, турботи та доброзичливості.

Засновниця та натхненниця щорічної акції, випускниця Стусівського університету, депутатка Вінницької обласної Ради, доктор філософії за спеціальності 052 «Політологія» Людмила Станіславенко розповіла про суспільну значущість реалізації проєкту: «Ми проводимо такі акції більше 5 років, традиційно розпочинаємо їх восени, напередодні Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози. Упродовж останніх двох років ми долучили до огляду мамолога обстеження на апараті УЗІ і мамографі. Завдяки пересувному мамографу «Квітка» лікарі можуть обстежити мешканців найвіддаленіших куточків Вінницької області.  На жаль, останнім часом значно зросла кількість новоутворень з ознаками онкології, тому ми долучили до огляду і лікаря-дерматолога, який досліджуватиме шкіру. Рак молочної залози, меланома і рак кишківника – займають перші місця за кількістю виявлень, тому сьогодні я звертаю особливу увагу на такі проблеми. З власного  досвіду можу сказати, що сама переживала подібні проблеми, тому так активно піклуюся про здоров’я вінничан, знаю, що людина відчуває, коли чує такий діагноз. Для мене – це надважлива тема!» Людмила Анатоліївна, акцентуючи увагу на проблемах у системі охорони здоров’я,  розповіла про закупівлю пересувного мамографа, який покликаний рятувати людські життя: «На жаль, є проблеми і в системі охорони здоров’я, і в тих реформах, які ми сьогодні маємо. Наразі не проводяться комплексні профогляди, які в минулому були обов’язковими.  І саме завдяки ним можна було поставити діагноз на ранній стадії та врятувати життя. Сьогодні ті люди, які виявляють у себе злоякісні новоутворення на 3-4 стадіях будь-якої етіології, мають мало шансів на одужання, спасіння. Я всіляко сприяла, щоб пересуваний мамограф з’явився у нашій області. Будучи депутаткою Вінницької обласної Ради я ініціювала закупівлю мамографа. Ми долучили також і волонтерські кошти, аби втілити в життя нашу ідею. Ми співпрацювали з головним лікарем Подільського регіонального центру Володимиром Шамраєм і з американцем Алексом Гутмахером, який був особисто знайомий з Квіткою Цісик та разом з нею проходив курси хіміотерапії. Мамограф ми назвали «Квітка», на честь Квіки Цісик – відомої українки, яка, на жаль, померла від раку молочної залози, і завдяки чиєму голосу дуже багато американців взагалі дізналися про країну Україна. Вона жодного разу у своєму житті не була в Україні, але вона так співала і передавала любов до України через свої пісні, що, мабуть, була найбільшою українкою з усіх українок, тому ми вирішили назвати мамограф «Квіткою». Завдяки тому, що лікарі з мамографом їздили у найвіддаленіші куточки нашої області, ми виявили багато випадків раку молочної залози на першій стадії. І вже сьогодні ці жінки проліковані, прооперовані, пройшли курс хіміотерапії – і це врятовані життя. Це чиїсь мами, доньки, дружини. Насправді, це цілий всесвіт для когось!».

За ініціативи Людимили Станіславенко до щорічної акції обстеження свого здоров’я долучилися і співробітники Стусівського університету: «Ми з першим проректором Стусівського університету Тетяною Нагорняк вирішили провести таку акцію для моїх колег та колежанок з ДонНУ імені Василя Стуса, обстежити їхню шкіру на новоутворення, обглянути жінок на сучасному УЗІ-апараті.  Упродовж двох днів вони матимуть змогу пройти обстеження. Дуже важливо виявити хворобу на ранній стадії. Розуміючи той темп життя, у якому ми зараз живемо, думаючи про те, на жаль, люди не можуть спокійно потрапити у медичні заклади через карантинні обмеження, маю надію, що таке привернення уваги людей до свого здоров’я, свого життя, матиме позитивні наслідки».

Стусівський університет – за якісну та здорову освіту! Піклуймося про своє здоров’я і живімо на повну!

Спілкувалась Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас