Виберіть сторінку

Леонід Кістерський про піке російського рубля

Леонід Кістерський про піке російського рубля

Експертна думка доктора економічних  наук, професора кафедри  міжнародних економічних відносин Стусівського університету Леоніда Леонідовича Кістерського про піке російського рубля.

      «Одним з основних індикаторів і запорукою економічного росту в будь-якій країні є стабільність курсу національної валюти – як морального обов’язку держави перед людьми. Отже, коли вартість грошей нестабільна, все в економіці збивається, порушуючи основні раніше узгоджені домовленості – такі як попит і пропозиція, прибутки та збитки, позики та повернення, торгівля тощо.

      Своїми агресивними діями рф спровокувала стрімке знецінення своєї національної валюти – рубля. Найбільш розвинені економіки світу майже одностайно оголосили рф колективні економічні санкції, утруднивши або зовсім перекривши доступ до світових фінансових та інших ресурсів. Основний регулятор валютного курсу – Центральний Банк (ЦБ) рф позбавили доступу як до міжнародних кредитних ресурсів, так і до своїх активів, які знаходяться у центральних та комерційних банках інших країн. Згідно з санкціями, всі транзакції з ЦБ заморожені на рівні всієї банківської системи Заходу.

      Це, мабуть, найвагоміший удар по курсу рубля, що обвалило його майже на чверть. Золотовалютні резерви ЦБ рф становлять близько 650 мільярдів доларів у золоті та різних валютах, у тому числі 60% у доларах США, і ця сума зараз взагалі не під контролем рф.

     Санкції, таким чином, вже обвалили курс рубля, і далі їхня ударна хвиля обвалиться на банківську систему рф. Наразі громадяни рф намагаються забрати свої заощадження, деноміновані у доларах та євро, але далеко не всім це вдасться зробити. У банківській системі рф зараз приблизно 270 мільярдів доларів приватних внесків. Здебільшого це активи фірм, але є й грошові внески населення, а цих грошей банки вже не мають.

       Окрім цього відбувається панічний «рубльовий» штурм банків, люди намагаються забрати свої рублеві заощадження, але не всім вистачає в умовах фінансової паніки в рф. А далі – порочне коло: чим більше рублів друкує ЦБ – тим вища інфляція, тим більше люди тікатимуть від рубля, а це лише посилює інфляційні процеси та соціальну напруженість.

       А наступні наслідки – зростання ланцюжка неплатежів, зупинка виробництва, зростання безробіття…

       Думайте, росіяни, чи потрібен вам такий правитель, який довів країну до економічного колапсу!»

Леонід Кістерський

Архіви

Приєднуйтеся до нас