Виберіть сторінку

Що робити у ситуації кризового фону або обваленого світу?

Сьогодні  12-ий день російсько-української війни в Україні. Експерти кафедри психології філологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса стверджують, що це один з трьох найважчих днів у кризових ситуаціях.

«У ситуації кризового фону або обваленого світу існує три найбільш критичні дні: 5, 12, 21.

Ми пережили вже п’ятий день, який був одним із переломних для психіки. Завтра таким буде 12, потім 21, потім стане все одно, і ви вийдете на новий рівень стресових навичок.

Отже, після 96 годин у людини починає накопичуватися втома нервової системи та зон головного мозку, які відповідають за наші реакції. Іноді ви можете відчувати легку дереалізацію, затуманеність, загальмованість мислення. Це нормально! Взагалі нормально ВСЕ, запам’ятайте це, будь ласка. Слухайте тіло, нічого не робіть через силу тільки тому, що “так належить”, “так правильно”, “так прийнято”, “так мене вчили”. Не хочеться їсти – їжте тільки те, що можна випити, розсмоктати, бульйони, цукерки, дитячі пюрешки, варення у воді, узвари. Час почати обмежувати психостимулятори – кава – дозовано, міцні чаї – теж, енергетики – табу! Шлунок, всі слизові оболонки повинні по-максимуму омиватися водою, пийте по ковтку, але часто. Сухий рот неприпустимий, якщо слини немає – жуйте жуйки, дуже хороші таблетки для розсмоктування з лізоцимом (наприклад, Лисобакт).

Стежте за диханням, питайте себе “а як я дихаю”, як тільки відчули, що в акті дихання беруть участь непотрібні м’язи – піднімаються ключиці, плечі, напружується шия та щелепи – переводіть подих у живіт. Дихайте животом! Не грудьми! Розслабляйте діафрагму.

Перевіряйте себе на дереалізацію та тунельний зір. Запитуйте себе “що я зараз бачу”, перераховуйте краще вголос. Крутіть головою, переводьте погляд із боку на бік, зверху вниз. Помічаєте, що “підвисаєте” – перезавантажуйтесь. Закривайте долонями очі на десять секунд і там у темряві швидко почніть моргати. Відкрили і заново перевірили поле зору, подивилися на всі боки.

Вам має бути комфортно. Можливо, складно, незручно, але комфортно. Тому є можливість митися – одразу цим користуйтеся, міняйте білизну, чистіть зуби, мийте руки. Імунітет мобілізується настільки, що люди можуть позбутися хронічних захворювань.

Весь організм, усі його системи, мозок зараз запрограмовані на одне – ВИЖИТИ!!! Але деякі системи, а саме серцево-судинна працюють із перевантаженням, їх потрібно контролювати та підтримувати.

Боятися, відчувати страх – це нормально і правильно. Це навіть добре. Агресія – абсолютно нормально! Дуже важливо – знайти їй вихід.

Робіть щось руками, багато дрібної моторики, врешті-решт візьміть крупи і перебирайте. Грайте з дітьми та тваринами, гладьте їх, обіймайте.

У вашому мовлення з’вилися елементи ненормованої лексики? – Матюкайтеся на здоров’я!

Хто приймає постійно якісь препарати – питайте себе “я прийняв?” І записуйте, що так, хоч рисочку малюйте на руці, хоч у телефон, елементарно вголос скажіть, коли п’єте “Я випив ліки, наступні ввечері/завтра”.

Може виникнути зайва підозрілість, параноідальні прояви – це теж нормально, особливо в умовах війни. Це навіть добре. Тому не агресуйте на інших і не докоряйте собі за ці почуття.

Частіше дякуйте, обіймайтеся, цікавтеся як справи. Повірте, це почуття єдності тепер назавжди!

Все буде Україна!»

Викладачі кафедри психології ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас