Виберіть сторінку

Колабораціонізм як морально-етична та правова проблема

Колабораціонізм як морально-етична та правова проблема

13-15 грудня доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології та державного управління факультету інформаційних і прикладних технологій ДонНУ імені Василя Стуса Олена Чальцева виступила з доповіддю у Варшавському університеті на тему: «Колабораціонізм як морально-етична та правова проблема»

У своєму виступі професор Олена Чальцева наголосила на важливості комплексного дослідження колабораціонізму, яке б враховувало всі його аспекти, зокрема політичні, соціальні та економічні. У деяких випадках колабораціонізм може бути наслідком примусу, а в інших – результатом співпраці з окупантами з власних ідеологічних чи економічних міркувань.

Олена Михайлівна також закликала до перегляду традиційних підходів вивчення цієї теми, які часто зосереджуються на діяльності окремих колаборантів або окремих груп, оскільки колабораціонізм має серйозні наслідки й для суспільства. Він може призвести до порушення законності, прав людини та навіть до геноциду.

Олена Чальцева представила  результати досліджень колабораціонізму в Україні в період російсько-української війни (2014-2023 рр.), зазначаючи, що ці дослідження демонструють, що колабораціонізм є складним і багатогранним явищем, який має різні форми та прояви й потребує подальшого детального вивчення.

Виступ пані Олени викликав жваву дискусію серед учасників заходу.

Дякуємо представникам Варшавського університету за запрошення та сподіваємося на подальшу співпрацю!

Кафедра політології та державного управління ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас