Виберіть сторінку

Як правильно говорити і писати в Україні чи на Україні?

Як правильно говорити і писати в Україні чи на Україні?

Який рік і день поспіль постає питання: «Як правильно говорити і писати в Україні чи на Україні?» Відповідь однозначна й рішуча: «В Україні». Єдино правильність цієї відмінкової форми неодноразово доводили авторитетні знавці української мови.

Одним із перших на захист цієї позиції став видатний українець, науковець, патріот і духовний лідер, Іван Огієнко, який у 1935 році в промовистій статті «В Україні, а не на Україні» писав: «В 1917-1920 роках існувала Україна як незалежна держава… Мусимо прийняти тільки вираз «в Україні», як кажемо: … в Італії …, викинувши остаточно і з нашого вжитку граматичну ознаку нашого колишнього поневолення – рабську форму «на Україні».

З того часу періодично буремні політичні події добували з мовно-історичних надр питання варіантності вживання прийменників в чи на у формі місцевого відмінка топоніма Україна. Закономірно, що сьогодні, у болючі часи підступного рашистського нападу, це питання знову виринуло нагору.

Друзі, запам’ятаймо раз і назавжди! У місцевому відмінку прийменник в (у) вживається з назвою держави, а прийменник на – з географічними назвами, що є складниками, частинами держави, тому правильно говорити в Україні, в Іспанії, у Великобританії, але на Поділлі, на Донбасі, на Львівщині тощо.

Доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови,

теорії та історії української і світової літератури

філологічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса

Людмила Коваль

Архіви

Приєднуйтеся до нас