Виберіть сторінку

Засідання Вченої ради Університету: розвиваємо науку рідної Alma Mater, дбаємо про якість вищої освіти

Розвиваємо науку рідної Alma Mater, дбаємо про якість вищої освіти та наближаємо Перемогу України!

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса відбулося засідання Вченої ради Університету в режимі офлайн.

Відкрив засідання  голова Вченої ради Анатолій Загнітко. Традиційно Анатолій Панасович привітав іменників-членів Вченої ради. Ректор Стусівського університету Роман Гринюк урочисто вручив Анатолію Загнітку нагрудний знак МОН України «За наукові та освітні досягнення» та Грамоту від начальника Управління СБУ у Вінницькій області за надання експертних висновків, професору кафедри маркетингу та бізнес-аналітики Вадиму Христіановському Подяку МОН України.

Завідувач науково-дослідної частини Сергій Радіо Сергій Радіо та член Комісії з наукової та інноваційної діяльності Вікторія Оверчук доповіли про результати наукової та науково-технічної діяльності Університету за 2022 рік. Сергій Вікторович окреслив пріоритетні напрями фундаментальних та наукових досліджень, проєкти-переможці конкурсів МОН України у 2022 році, НДФ України, подані у 2015-2021 роках, наукову проєктну діяльність наукових колективів у 2013-2022 рр., експертну діяльність представників ДонНУ імені Василя Стуса у Науковій раді МОН України, наукову проєктну діяльність колективів молодих учених у 2016-2022 роках, конкурси проєктів Національного фонду досліджень України у 2022 році, міжнародні наукові проєкти, ініціативні НДР, інноваційну складову розвитку НДР, рейтинг Університету у Scopus.

Вікторія Анатоліївна розповіла про ключові проблеми у сфері наукової діяльності та перспективи розвитку науки в Університеті у контексті реалізації другого пріоритету Стратегії розвитку Університету 2017-2025 рр., наголосила на необхідності збільшення комерціалізації наукових досліджень.

В обговоренні питання взяли участь декан факультету хімії, біології і біотехнологій Олександр Шендрик, Анатолій Загнітко та Роман Гринюк. Олександр Миколайович підкреслив роль наукового центру у розвитку науки Університету, Анатолій Панасович наголосив на пошуку міждисциплінарних проєктів, Роман Федорович запропонував активізувати контакти з європейськими ЗВО задля створення міждисциплінарних  наукових груп для реалізації проєктів.

Члени Вченої ради Університету шляхом таємного голосування підтримали кандидатури на присвоєння вчених звань:

-доцента по кафедрі політології та державного управління кандидату політичних наук Юлі Окуньовській;

– доцента по кафедрі журналістики та  соціальних комунікацій кандидату філософських наук Костянтину Родигіну.

Голова Бюджетної комісії Людмила Юрчишена проінформувала про фінансову діяльність Університету, окреслила завдання з її удосконалення та хід виконання Функціональної стратегії ресурсного забезпечення (фінансову діяльність). Людмила Вікторівна проаналізувала забезпечення поточної платоспроможності та ліквідності Університету, поточної фінансової стійкості, фінансування освітньої діяльності, витрати на оренду й утримання корпусів, забезпечення стратегічної фінансової стійкості Університету.

В обговоренні питання взяли участь декан факультету історії та міжнародних відносин Юрій Теміров та Роман Гринюк. Юрій Тешабайович наголосив на збалансованій ціновій політиці, Роман Федорович подякував Комісії з підготовки питання за ґрунтовний звіт.

Голова Нагородної комісії Олександр Шендрик проінформував щодо рекомендації кандидатури доктора економічних наук, професора, декана економічного факультету Тетяни Орєхової до присвоєння почесного звання України «Заслужений економіст України».

Сергій Радіо проінформував про атестацію наукових робіт стипендіатів Кабінету Міністрів України для молодих вчених.

Завідувач відділу аспірантури та докторантури «Докторська школа» Ганна Петренко запропонувала затвердити теми дисертацій, індивідуальних освітніх траєкторій та індивідуальних планів здобувачів ступеня доктора філософії першого року підготовки, утворити разову спеціалізовану вчену раду для проведення захисту дисертації Елли Дуванової з метою присудження наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 102 «Хімія», призначити кафедру загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології структурним підрозділом для проведення експертизи дисертації на здобуття наукового ступеня доктора наук у галузі знань 03 «Гуманітарні науки» зі спеціальності 035 «Філологія» Віталії Андріївни Папіш.

Вченою радою Університету ухвалено низку вагомих рішень:

– затверджено Положення про індивідуальну освітню траєкторію здобувачів вищої освіти у ДонНУ імені Василя Стуса у новій редакції та Положення про порядок створення та організацію роботи екзаменаційних (кваліфікаційних) комісій в ДонНУ імені Василя Стуса;

– зараховано інформальну освіту як підвищення кваліфікації доценту кафедри маркетингу та бізнес-аналітики Івану Геннадійовичу Гевличу;

– рекомендовано кандидатуру Тетяни Вікторівни Орєхової до присвоєння почесного звання України «Заслужений економіст України»;

– обрано Віру Ігорівну Калініченко членом Комісії з питань академічної доброчесності та корпоративної етики;

– утворено навчально-практичну лабораторію «Бізнес-клініка».

Анатолій Панасович подякував усім членам Вченої ради Університету за плідну роботу, яка щодень наближає нас до Перемоги!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас