Виберіть сторінку

36-ті роковини Чорнобильської трагедії

36-ті роковини Чорнобильської трагедії

Колектив Донецького національного університету імені Василя Стуса разом зі всією Україною та цивілізованим світом відзначає 36-ті роковини Чорнобильської катастрофи і вшановує світлу пам’ять ліквідаторів та жертв радіаційних аварій і катастроф!

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу і Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Чорнобильська трагедія стала однією з наймасштабніших техногенних катастроф в історії людства. Вона забрала сотні тисяч життів, зруйнувала людські долі, забруднила радіацією мільйони гектарів родючих земель, лісів та водойм, забрала рідні домівки, знищила сотні населених пунктів, створила 30-кілометрову зону відчуження та вплинула на здоров’я цілих поколінь.

26 квітня стало днем вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей записано до літопису мужності, який назавжди залишиться у пам’яті українського народу.

Нещадний біль Чорнобиля опалив наші серця знову, коли 24 лютого, у перший день повномасштабної російсько-української війни, російські танки увійшли у зону Чорнобильської АЕС, піднявши там хмари радіоактивного пилу. Російські окупанти захопили майданчик, де контролювалося безпечне зберігання відпрацьованого ядерного палива та здійснювався нагляд за реактором. Вони окопувалися в «Рудому лісі», чинили злочинні дії щодо персоналу станції, примушуючи його до роботи в умовах надмірного опромінення, цілеспрямовано обстрілювали та мінували територію, відмикали АЕС від зовнішнього живлення, яке необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива, наражаючи на ядерну небезпеку увесь світ.

Понад три тижні ЧАЕС перебувала під російською окупацією. Після відступу рашисти залишили після себе фортифікаційні об’єкти в місцях максимального радіаційного фону, розмародерені та забруднені радіацією офісні і виробничі приміщення, безлад, численні руйнування та гори бруду і сміття. Також окупанти повністю розграбували і знищили автоматизовану систему моніторингу радіаційного стану зони відчуження, вивезли унікальну радіологічну лабораторію та взяли в полон 169 українських захисників – військовослужбовців Національної гвардії України, які охороняли ЧАЕС. Досі невідомою є доля 4 цивільних працівників ЧАЕС.

Ворог продовжує тероризувати весь світ, захопивши 4 березня найбільшу атомну електростанцію Європи – Запорізьку АЕС. 16 квітня крилаті ракети рф пролетіли над Південноукраїнською атомною електростанцією у Миколаївській області, 25 квітня  – на критичній відстані над Хмельницькою АЕС. Це черговий акт ядерного тероризму рф, що загрожує безпеці всього світу!

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» вкотре звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії з вимогою вжити всіх можливих заходів для припинення ядерного тероризму рф, виводу військових формувань росії з території ЗАЕС та встановлення демілітаризованих зон навколо українських АЕС.

У 36-ті роковини Чорнобильської трагедії ми схиляємо голови  перед пам`яттю тих, хто загинув у цій боротьбі, дякуємо мужнім ліквідаторам, які живуть серед нас, низько вклоняємося нашим захисникам, які боронять рідну Україну від російської орди, щиро дякуємо персоналу атомних станцій, які продовжують працювати у складних воєнних умовах, наближаючи Перемогу України.

Сердечно бажаємо вам і вашим родинам міцного здоров’я, життєвої енергії та наснаги, витримки і відваги, добробуту, мирного неба та Перемоги рідної України!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас