Виберіть сторінку

До 85-річчя від дня народження Василя Стуса

До 85-річчя від дня народження Василя Стуса

Сьогодні колектив Донецького національного університету імені Василя Стуса вшановує світлу пам’ять Незламного лицаря правди й свободи, Героя України, випускника нашої Alma Mater, видатного українського поета, прозаїка, публіциста, перекладача, літературознавця, літературного критика, мислителя, шістдесятника та правозахисника, дисидента і члена Української Гельсінської групи, борця за Незалежність України Василя Семеновича Стуса.

Василь Стус з’явився на світ напередодні Різдва, 6 січня 1938 року, у селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області. Як згадував його син Дмитро Стус: «Василь народився у неспокійний і несвятковий Святвечір у хаті, що притулилася обабіч стрімкого, притрушеного снігом провулочка, що цілком органічно вписується у надто подібний на Моринці рельєф степу. Він був четвертою дитиною в родині, яку фатальні зміни гнали світ за очі з рідної Вінниччини. Батько зі старшою сестрою Палажкою вже перебрались до Сталіно. Мама зі старшим братом Іваном поїхали за ними через півтора року після народження  Василя, полишивши його з на рік старшою сестрою Марусею на бабуню».

Пропри полинове дитинство, війну, переслідування, табори, Василь Семенович обрав шлях непримиренності до свавілля і гніту. Боровся за ідеали справедливості, свободи та добра, відкрито висловлював свою громадянську позицію, писав відкриті листи до ЦК КПУ щодо долі молодих літераторів та їх переслідувань. 4 вересня 1965 року влаштував акцію протесту проти масових арештів українських інтелектуалів на прем’єрі фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Для монолітної української нації Василь Стус став символом духовної незламності та свободи українського народу, абсолютним втіленням національної гідності.

Для Університетської родини Стусівського університету Василь Семенович є  ідейним натхненником боротьби за свободу, взірцем гідності та незламності, патріотизму і сміливості, вказівником стратегічного розвитку та зростання! Завдяки його прикладу ми долаємо виклики долі, черпаємо нові сили, духовно зростаємо, змінюємо світ, зберігаємо традиції та примножуємо славу нашої Alma Mater, формуємо інтелектуальну еліту нації, відчайдушно боремося за свободу, незалежність та територіальну цілісність рідної України, щодень спільно наближаючи нашу Перемогу!

Ми поділяємо та наслідуємо життєву позицію Василя Стуса: «…Голови гнути я не збирався, бодай що там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину» («З таборового зошита»).

Світла пам’ять про Василя Семеновича назавжди в наших серцях!..

Слава Україні!

Героям слава!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас