Виберіть сторінку

Молодь, яка здатна змінити майбутнє

Молодь, яка здатна змінити майбутнє

Продовжуємо розповідь про участь здобувачів ДонНУ імені Василя Стуса, Ольги Безпʼятко, Дарʼї Прилипченко та Марії Маєвської, в конференції та фіналі конкурсу творчих проєктів студентів з усіх куточків світу під егідою FuturEU Альянсу європейських університетів, що відбувся 21 квітня 2023 р. в Школі «Герті» (Берлін, Німеччина).

Цей візит і взагалі інтеграцію українських університетів до родини європейських університетів реалізовано Варшавською школою економіки у межах проєкту «CIVICA4Ukraine» за програмою «Солідарні з Україною – Європейські університети» NAWA.

Ініціатива створена студентами Школи «Герті» для формування майбутнього ЄС за допомогою включення голосів і думок студентів під час проведення міжнародних конференцій та дебатів із можливістю подальшого поєднання академічних напрацювань та інституційної практики.

Понад 262 студенти з університетів альянсу CIVICA в 104 командах приєдналися та взяли участь у розробці проєктів. Лише найкращим 8 командам вдалося пройти до фіналу.

Цього року організатори конкурсу FuturEU надали статус спостерігача команді студентів українських університетів-учасників проєкту «CIVICA For Ukraine», одним з яких є Донецький національний університет імені Василя Cтуса.

Темою конкурсу цьогоріч стали кліматичні зміни та соціальні трансформації. Були представлені різні ідеї: від нічних потягів та публічних ринків до впливу фемінізму на кліматичні зміни.

Найбільшу підтримку отримали дві групи студентів з Університету Бокконі (Італія) з їхніми проєктами про 4-денний робочий тиждень з метою мінімізації використання електроенергії та новою податковою реформою для країн-членів ЄС задля покращення стану навколишнього середовища.

Представники української команди щиро подякували за підтримку України і наголосили на необхідності актуалізації питання кліматичних змін та негативного впливу на природу під час війни.

Здобувачі ДонНУ імені Василя Стуса активно брали участь у публічних обговореннях та мали змогу поділитися своїми напрацюваннями й думками з колегами з інших європейських університетів.

Враженнями від участі в заході поділилася здобувачка факультету інформаційних і прикладних технологій ДонНУ імені Василя Стуса Марія Маєвська, яка наразі перебуває на навчанні у Варшавському університеті:  «Дійсно вражає атмосфера, яка панує під час дебатів на соціально-політичні теми, які є надзвичайно актуальними в нашому сьогоденні. Величезна кількість студентів, які надихають та стають каталізаторами змін. Завдяки ініціативі #FuturEU у межах проєкту #CIVICA4Ukraine, реалізованому Варшавською школою економіки, NAWA, ми як представники українського громадянського суспільства отримуємо відповідні знання та ідеї для подальшого їх впровадження в нашій країні».

Координаторками проєкту від Варшавської школи економіки є Уповноважена ректора з питань співпраці з ЗВО України пані Ірина Дегтярьова і директор міжнародного центру Варшавської школи економіки пані Катажина Кацперчик. Співпрацю за проєктом від ДонНУ імені Василя Стуса координують директор навчально наукового інституту розвитку академічного потенціалу Анна Осмоловська і заступниця директора – Світлана Жильцова.

Більше інформації про ініціативу #FuturEU доступно за покликанням: https://www.futureu-initiative.org/

Дякуємо організаторам та координаторам за чудовий проєкт і можливості для наших студентів!

Пресцентр ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас