Виберіть сторінку

V Міжнародна наукова конференція студентів і молодих вчених «Травневі студії 2023: історія та міжнародні відносини в інформаційному протистоянні»

V Міжнародна наукова конференція студентів і молодих вчених «Травневі студії 2023: історія та міжнародні відносини в інформаційному протистоянні»

 

Факультетом історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса 4 травня була проведена в онлайн-форматі V Міжнародна наукова конференція студентів і молодих вчених «Травневі студії 2023: історія та міжнародні відносини в інформаційному протистоянні».

Матеріали на конференцію подали 168 учасників із 30 закладів вищої освіти України. Серед них представники Волинського національного університету імені Лесі Українки, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Маріупольського державного університету, Національного університету «Острозька академія», Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад “Міжрегіональна Академія управління персоналом”», Ужгородського національного університету, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та інші. У конференції активну участь також взяли студенти Міжнародного Чорноморського університету (м. Тбілісі, Грузія).

До учасників конференції з вітальним словом звернулися декан Факультету історії та міжнародних відносин Юрій Теміров, представники інституцій-партнерів конференції, зокрема: керівник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко  та доктор габілітований, професор кафедри стратегічних студій та міжнародної безпеки Варшавського університету Анджей Шептицький.

Учасники конференції працювали за 12 напрямами, які тематично відповідали дослідницькій спеціалізації факультету. Проблемам  міжнародних відносин була присвячена робота секцій «Війна росії проти України: історичні та міжнародні виміри», «Проблеми війни та миру в міжнародних відносинах», «Інформаційна війна у сучасному світі: актори, цілі та засоби», «Сучасні міжнародні процеси та зовнішня політика України», «”М’яка сила ” та сучасна публічна дипломатія», «Україна та Польща: досвіди сусідства».

Різноманітні аспекти історичного розвитку розглядалися на секціях:  «Історія в інформаційному протистоянні», «Історичні виміри українського суспільства», «Історичні виміри зарубіжного світу», «Археологічні студії: здобутки та перспективи досліджень», «Особистість в історії та міжнародних відносинах», «Простори пам’яті».

Для учнів старших класів у межах конференції було проведено секцію «Травневі студії-Junior», присвячену героїчній історії України. У її роботі взяли участь учениці КЗ «Ліцей №1 смт. Стрижавка Вінницького району Вінницької області» Надія Паламарчук, Анастасія Антонюк, Діана Чорна, учні Ліцею №1 м. Хмільника – Олександр Лук’янчук, Оксана Доброгівська, Дарія Гусаревич, студентка Рівненського економіко-технологічного фахового коледжу НУВГП Діана Гук.

Загалом тематика доповідей учасників конференції вражала своєю широтою, різноманітністю, ґрунтовністю підготовки. Водночас провідною темою конференції була боротьба українського народу за свободу, незалежність, соборність, подальший демократичний розвиток. Актуальні доповіді спонукали учасників до роздумів, дискусій, обміну думками. На конференції панувала атмосфера творчої співпраці, конструктивного діалогу.

Учасники конференції поділилися своїми враженнями:

«Вдячна Донецьком у національному університету імені Василя Стуса за теплий прийом та організацію простору для спілкування та обміну ідеями між студентами та молодими науковцями з різних українських закладів вищої освіти».

Іващенко Катерина,

Приватне акціонерне товариство «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна Академія управління персоналом»

«Конференція була цікавою та захоплюючою. Участь у ній хороший та новий досвід, корисний для кожного у всіх напрямках. Він важливий як для публічних виступів, так і для саморозвитку в темі. Була чудова нагода познайомитися із думками та баченням учасників щодо всіх тем доповідей. Також було цікаво спостерігати за обізнаністю доповідачів у своїх темах досліджень та захват, із яким вони доповідали».

Шулятицька Христина,

Донецький національний університет імені Василя Стуса

«Дякую організаторам за можливість узяти участь у науковій конференції. Бажаю усім учасникам переможного року та Університетові нових успішних наукових заходів!»

Ричка Юрій,

Київський університет імені Бориса Грінченка

Дякуємо учасникам за цікаві, інформативні доповіді, небайдуже ставлення до історії та сучасності України!

К.і.н., доцент, заступник декана з наукової роботи факультету історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса Ірина Пятницькова

Архіви

Приєднуйтеся до нас