Виберіть сторінку

У Стусівському університеті відбулося засідання стипендіальної комісії

У Стусівському університеті відбулося засідання стипендіальної комісії

У перший день липня у Стусівському університеті відбулося засідання стипендіальної комісії. У ньому взяли участь: проректор з науково-педагогічної роботи, стратегічного розвиту та інновацій Тетяна Нагорняк, проректор з наукової роботи Ілля Хаджинов, завідувач навчального відділу Оксана Євтухова та члени стипендіальної комісії.

На порядку денному розглядалася низка актуальних питань.

Про зміни в складі стипендіальної комісії проінформувала Оксана Євтухова. Вона окреслила причини зміни складу стипендіальної комісії та закликала нових членів комісії бути активними та оперативними: «У зв’язку зі змінами кадрового та студентського складу Університету зміни до складу стипендіальної комісії. До складу стипендіальної комісії ввійшов в. о. декана фізико-технічного факультету Олексій Ігорович Барибін. Частка студентів, які були членами стипендіальної комісії у поточному навчальному році, завершили навчання в Університеті за СО «Бакалавр». За поданням Голови Студентської ради Юлії Жлобницької до Голови стипендіальної комісії Романа Федоровича Гринюка наказом ректора №242/05 від 21.06.19 затверджено новий склад стипендіальної комісії. Сподіваюся, що робота оновленого складу стипендіальної комісії у поточному навчальному році буде плідною. Нових членів стипендіальної комісії прошу звернути увагу, що частина наших засідань проходить у режимі-онлайн, тому просимо реагувати вчасно, в зазначені терміни, які виносяться на голосування».

Наступним питанням порядку денного було обговорення змін у правилах призначення стипендій. Оксана Володимирівна окреслила 3 основні зміни у правилах призначення стипендій: «З ініціативи студентів був перероблений додаток 2 щодо Правил призначення стипендій «Критерії для розрахунку додаткового балу за участь у науковій, науково-технічній діяльності, громадському житті, творчій та спортивній діяльності. У передній редакції для кожного факультету/інституту була своя таблиця нарахування балів, а зараз ми зробили єдину в межах Університету таблицю нарахування додаткових балів. Спірні питання виникали щодо осіб, які можуть виносити на засідання стипендіальної комісії пропозиції щодо претендентів на іменні стипендії. У новій редакції, крім деканів, підготовку матеріалів на розгляд комісії можуть здійснювати проректори і уповноважена особа з питань соціальних стипендій. Третя зміна була проініційована деканами факультетів. У попередній редакції правил призначення стипендії було зазначено, що підвищену стипендію можуть отримувати від 10 до 20% осіб, які отримують стипендію. У поточному навчальному році у відповідності до стипендіального фонду планово-фінансовим відділом у межах коштів, що передбачені для виплати стипендій, буде розрахований відсоток студентів, які можуть претендувати на підвищену стипендію».

Про призначення соціальних стипендій проінформувала Марина Якушева. Вона наголосила: «Шановні члени стипендіальної комісії, прошу вас затвердити список пільгової категорії – діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування – для безперервного отримання соціальної стипендії. Це єдина категорія, яка має право на отримання і академічної, і соціальної стипендії одночасно. Єдина умова, щоб вони всі знаходилися в рейтингу. Ми на факультетах перевірили всіх цих осіб і наявність їх в рейтингах. Наразі їх 18 осіб».

Ще одним питанням порядку денного стало призначення академічних стипендій та затвердження рейтингу успішності студентів. Декани факультетів/ директор інституту внесли свої пропозиції щодо переліку осіб, які претендують на стипендію відповідно до рейтингу.

Досить жваво дискутували щодо проблемного питання «Студент, який має трійки з профільних дисциплін, але потрапляє в 45 %, повинен отримувати стипендію?», яке ініціювала Тетяна Леонтіївна.

Проректор з наукової роботи Ілля Васильович подав пропозицію щодо нарахування стипендії аспірантці економічного факультету, яка була учасницею академічної мобільності і один семестр навчалася в Болгарії за програмою Erasmus+, тому на час мобільності відповідно до чинного законодавства її позбавили стипендії. Але вона не позбавляється права її отримувати.

Тетяна Леонтіївна поінформувала членів Стипендіальної комісії про те, що відповідно до листа голови ради ректорів Вінницької області Мороза В.М. щодо призначення іменних стипендій студентам, Донецький національний університет імені Василя Стуса має наступні квоти:

  • Академічна стипендія Президента України – 3;
  • Іменна стипендія Верховної Ради України – 1;
  • Академічна стипендія Кабінету Міністрів України – 2;
  • Іменна стипендія М. Грушевського – 1;
  • Соціальна стипендія Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей – 1;
  • Академічна стипендія Кабінету Міністрів України обдарованим студентам з числа інвалідів – 1.

Щодо соціальних стипендій, то маємо по одному претенденту на кожну із зазначених стипендій.

  • Соціальна стипендія Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей (на весь навчальний рік):

Гакало Анастасія Павлівна, СО «Бакалавр», 032 «Історія та археологія», 2 курс

  • Академічна стипендія Кабінету Міністрів України обдарованим студентам з числа інвалідів (на весь навчальний рік):

Сакевич Ігор Васильович, СО «Бакалавр», 081 «Право», 2 курс

За поданням факультетів, претендентами на отримання Академічної стипендії Президента України, Іменної стипендії Верховної ради України, Академічної стипендії Кабінету Міністрів України стали 27 осіб.

Враховуючи таку значну кількість претендентів і необхідність детального ознайомлення з їх характеристиками-поданнями, було прийнято рішення щодо проведення онлайн-голосування з визначення кандидатур.

За результатами голосування переможцями стали:

1. Академічна стипендія Президента України (на І півріччя 2019/2020 н.р.):

  • Гончарук Світлана Андріївна, 4 курс СО «Бакалавр», 056 «Міжнародні економічні відносини»;
  • Барткова Катерина Миколаївна, 4 курс СО «Бакалавр», 056 «Міжнародні економічні відносини»;
  • Нефьодов Олександр Володимирович, 4 курс, СО «Бакалавр», 081 «Право»

2. Академічна стипендія Кабінету Міністрів України (на І півріччя 2019/2020 н.р.):

  • Шимко Наталя Олександрівна, 4 курс, СО «Бакалавр», 071 «Облік і оподаткування»;
  • Бабій Дар’я Володимирівна, 3 курс, СО «Бакалавр», 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

3. Іменна стипендія Верховної Ради України (на весь 2019/20 н.р.):

Калачик Аліна Василівна, 4 курс, СО «Бакалавр», 071 «Облік і оподаткування»

4. Іменна стипендія М.С. Грушевського (на І півріччя 2019/2020 н.р.):

Рибак Іванна Іванівна, 4 курс, СО «Бакалавр», 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

З рейтингами успішності студентів на отримання академічних стипендій можна буде ознайомитися уже завтра на офіційному сайті Донецького національного університету імені Василя Стуса та на порталах відповідних факультетів/інституту.

Архіви

Приєднуйтеся до нас