Виберіть сторінку

Тренінг «Як знайти опору в собі під час війни»

Тренінг «Як знайти опору в собі під час війни»

У читальному залі Наукової бібліотеки ДонНУ імені Василя Стуса 22 лютого 2024 року кризовий психолог, спеціаліст біосугестивної психотерапії, фасилітатор груп самодопомоги Анатолій  Козуля провів тренінг «Як знайти опору в собі під час війни».

На тренінг завітали здобувачі, викладачі та співробітники Університету.

Відкрила захід завідувач сектора бібліотеки читальний зал природничих та технічних наук Олена Уразова.

У вітальному слові Анатолій Козуля розповів про діяльність ГО «ВКУПІ» та роль психологів у житті людини. Анатолій Михайлович зазначив: «Ми проводимо тренінг від ГО «ВКУПІ». Нашій громадській організації вже 11 років. Ми розпочинали свою діяльність як Вінницький клуб успішних підприємців, а  після повномасштабного вторгнення частково трансформували напрямок роботи об’єднання у руслі психосоціальної допомоги. У нас в громадській організації є психологи, які працюють у групах. Варто зазначити, що до повномасштабного вторгнення рф психолог асоціювався більшою мірою з лікарем, тому люди досить рідко зверталися до нього за допомогою, адже він був як стигма, ярлик. Побутувала думка: якщо ти йдеш до психолога, то не дуже здоровий. Зараз потихеньку наше враження змінилося. Саме у таких групах люди можуть подивитися на психолога чи психотерапевта, зрозуміти, що він не пише діагнози та рецепти, і спокійно до цього ставитися. Потім, при необхідності, можна вже звернутися індивідуально та допрацювати щось необхідне конкретно Вам. У цьому і є плюс саме таких форм роботи, коли можна познайомитися, подискутувати, порушити важливі питання та пропрацювати проблеми, що вас хвилюють».

Учасники тренінгу виокремили ресурси, які допомагають більш стабільно відчути себе у житті, та фактори, які заважають повноцінно жити, навчатися та працювати. Також вони мали змогу виміряти рівень своєї енергетики та напрацювати дієві механізми боротьби з негативом.

Анатолій  Козуля поділися секретом створення позитивної енергетики та досягнення успіху: «Подумайте, що я можу зробити сьогодні, щоб наблизити те, чого хочу. Почніть сьогодні й вирішіть для себе, що ви можете змінити. Те, що я зараз маю, – це те, що я робив упродовж попереднього часу. Визначте вашу ціль і напрацюйте алгоритм дій, зокрема, що ви будете робити для втілення мрії в життя. Також варто дивитися на динаміку змін. Аналізуйте свою енергетику по десятибальній шкалі, тоді ви будете бачити динаміку. Завдяки цьому аналізу ви зможете змінювати своє життя. Вам потрібно визначитися, що було помічним, а що заважало, які стосунки допомагали, які були токсичними, а яких треба взагалі позбутися. Вам потрібно передусім відповісти на питання: які в мене є вади, чого я боюся, які в мене є страхи, як їх прийняти, зрозуміти й подолати, і хто мені в цьому може допомогти? Головне, щоб ви рухалися вперед, розвивалися, розуміли, що життя у ваших руках, і ви його самостійно будуєте. Рухайтеся далі – і тільки вперед!»

Наприкінці тренінгу Наукова бібліотека ДонНУ імені Василя Стуса анонсувала цикл лекцій із психології з цікавих та актуальних тем сьогодення.  

Щиро дякуємо Анатолію Михайловичу за змістовний тренінг, нові знання в пізнанні себе та приємну атмосферу спілкування!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас