Виберіть сторінку

День пам’яті та примирення

День пам’яті та примирення

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Вона забрала життя близько 85 мільйонів людей. Нещадна війна стала можливою в результаті приходу до влади та змови двох тоталітарних режимів, нацистського і комуністичного, які ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці були позбавлені власної державності та змушені були воювати за чужі інтереси. За панування над Україною воювали дві тоталітарні системи (нацисти і комуністи), що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння використовувала у власних цілях «українське питання». Однак єдиним справді українським політичним суб’єктом у роки війни був визвольний рух – люди і організації, що боролися за незалежність від обох тоталітарних систем, зокрема такою була Українська повстанська армія.

Україна зробила вагомий внесок у перемогу над нацизмом і союзниками гітлерівської Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), СРСР (більше 7 мільйонів), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7,4 мільйона осіб.

Ціною повалення гітлерівського режиму стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб.

8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом у берлінському передмісті Карлсхгорст було підписано другий Акт про капітуляцію Німеччини. Попри двічі підписаний акт, на фронті все ще тривали бої. Останні групи німецьких військ в Австрії було ліквідовано тільки 19 травня.

Завершення Другої світової війни, на жаль, не звільнило світ від тоталітарних режимів. Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна знову змушена захищати свою територіальну цілісність, свободу та незалежність. Щодня рашистський режим вчинює геноцид проти українського народу, знищує інфраструктуру, стирає з лиця землі міста і села, масово вбиває українців, знущається та ґвалтує, відправляє у фільтраційні табори та знищує молодий цвіт української нації, наших діток, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі… Боротьба України за свободу триває уже 8 років, із 24 лютого 2022 року – російсько-українська війна набрала всеукраїнських масштабів. Щодня ми захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Протистояння повномасштабній російські агресії для нас – це війна за свободу, незалежність, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного рашиста-окупанта, який заради досягнення мети не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства.

Сьогодні ми вшановуємо світлу пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, загинув у боротьбі за мирну незалежну Україну, низько схиляємо голови у пам’ять про жертв війни…. Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас