Виберіть сторінку

«День Х» біологічного факультету ДонНУ

Студенти та викладачі біологічного факультету 24 травня взяли участь в останньому цього року засіданні вінницького екологічного клубу «День Х». Захід, приурочений до Міжнародного дня біологічного розмаїття, проходив у бібліотеці імені Тімірязєва за участю Олени Яворської — голови Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля».

Зустріч було присвячено видам рослин, грибів і тварин, які занесені до Червоної книги Вінниччини, України і Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) і перебувають під загрозою зникнення. Олена Григорівна поділилася детальною інформацією про представників рослинного і тваринного світу, які є унікальними ендеміками Вінниччини. Особливу увагу вона звернула на необхідність дослідження та охорони таких видів, як: сфагнум блискучий, ковила найкрасивіша, бруслина карликова, горицвіт, берека, льон бессарабський, фіалка біла, лілія лісова, метелики махаон та подалірій, бджола тесляр, ящірка зелена, змія мідянка, різні види летючих мишей, квакша, лісовий кіт тощо. Свою доповідь пані Олена ілюструвала яскравими авторськими фотографіями мальовничих місць Вінниччини та їх мешканців.

Студенти і викладачі біологічного факультету познайомилися з історією створення Червоної книги, а також із сучасними принципами формування «червоних» списків живої природи. Також Олена Григорівна навела приклади результативної роботи природоохоронних організацій, які сприяли відновленню популяцій таких видів тварин, як зубр і лелека. Вона зауважила, що пошук червонокнижних рослин і тварин на території нашої області триває і закликала брати активну участь у природоохоронній діяльності всіх небайдужих до збереження видового розмаїття Вінниччини.

Засідання екологічного клубу «День Х» пройшло у дружній, творчій, з елементами наукової дискусії атмосфері. Кожна така зустріч є важливим етапом підготовки майбутніх фахівців у галузях біології та екології.

Архіви

Приєднуйтеся до нас