Виберіть сторінку

ТАРАС ШЕВЧЕНКО В ОБ’ЄКТИВІ ТАЛАНОВИТОГО СТУДЕНТСТВА: МОВНО-ЛІТЕРАТУРНИЙ КОНКУРС В УНІВЕРСИТЕТІ

З метою вшанування багатогранного творчого доробку Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої учнівської та студентської молоді, розвитку її здібностей, виховання шанобливого ставлення до мови і традицій українського народу, підвищення рівня мовної культури Міністерство освіти і науки України увосьме організовує проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Згідно з Положенням про Конкурс, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 571, всі загальноосвітні, професійно-технічні та вищі навчальні заклади України беруть участь у творчих випробуваннях, які відзначаються різним рівнем складності — залежно від віку та напряму навчання його учасників. У вищих навчальних закладах розмежовуються гуманітарна і негуманітарна групи конкурсантів, відповідно до них і визначаються завдання для учасників.

10 жовтня у Кропивницькому відбулося урочисте відкриття VIII Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Символічно, що цього ж дня у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса стартував І етап конкурсу.

Участь в університетському етапі конкурсу взяло більше сорока студентів різних факультетів. Учасники конкурсу мали змогу продемонструвати здатність до критичного мислення, фахового аналізу мовно-літературного та культурно-історичного матеріалу, творчі здібності, належне володіння художнім словом, мовну грамотність, виявити якості літературознавців, мовознавців, журналістів.

Зі вступним словом до учасників конкурсу звернулася голова журі конкурсу, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії української і світової літератури Віра Андріївна Просалова, яка наголосила на актуальності Шевченкового слова для сучасності, а також акцентувала увагу присутніх на успішній історії участі студентів Донецького національного університету імені Василя Стуса в конкурсних змаганнях, адже

наші переможці виходили в фінал VI і VII Міжнародних конкурсів учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Яскраві емоції та враження викликала літературно-музична композиція на Шевченківську тематику, підготовлена студентами Донецького національного університету імені Василя Стуса Дар’єю Безносенко Оленою Бондаревою, Надією Буянкіною, Інною Гавриш, Ангеліною Метельною, Веронікою Перепелицею, Владиславом Подобрієм, Ілоною Халаїм та Інною Шевченко. Робота І етапу конкурсу відбувалася в творчій, доброзичливій атмосфері, що сприяла виявленню справжніх талантів.

В. А. Просалова, голова журі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, д. філол. наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії української і світової літератури

Архіви

Приєднуйтеся до нас