Виберіть сторінку

Під знаком Пі

Під знаком Пі

Якщо існує суто фізико-математичне свято, то це, безперечно, 14 березня – День Пі. Правда, не дуже зрозуміло, як саме доречніше відзначати цю подію, окрім як, звичайно, демонструючи любов до математики.

Цього ж року завдяки бібліотеці університету ми згадали про ще одне значення цієї дати: 14 березня – це день народження легендарного Альберта Ейнштейна. Його постать постійно обговорюється у масовій культурі, а його наукові ідеї живо дискутуються, і якось одразу важко повірити, що народився видатний вчений аж 139 років тому.

Треба відзначити, що бібліотека Університету під керівництвом Карягіної Наталії Олександрівни постійно слідкує, щоб жодна знакова подія зі світу науки не залишилась без уваги у нашого студентства, і робить для цього все можливо.

Співробітники бібліотеки Ковтонюк Олена Едуардівна та Сарана Інна Анатоліївна перетворили святкову дату на справжню тематичну театралізовану виставу. Основними глядачами запропонованого дійства були студенти математичного та фізичного факультетів, для яких Альберт Ейнштейн, так би мовити, не чужа людина. В якості акторів – також студенти та співробітники Університету.

Завдяки вивіреному і ретельно продуманому сценарію, глядачі не лише дізналися деталі біографії та побуту молодого Ейнштейна, але й, і це особливо ціно, змогли ніби зануритись у атмосферу початку ХХ століття. А це й справді були цікаві часи.

Нові, радикальні течії мистецтва, злам традиційної культури, зародження кінематографу – так починалась епоха модерну. Криза класичної філософії та фізики потребувала нових, сміливих наукових ідей.

І при цьому, складна міжнародна ситуація, коли уся Європа та світ мимоволі жили передчуттям буреломних подій, зламу сталого устрою. Сьогодні як ніколи нам зрозумілі ці почуття.

І на цьому тлі, видатна, титанічна постать Альберта Ейнштейна – вченого, мислителя, великого гуманіста, приклад якого і досі надихає усіх, хто вирішив зв’язати своє життя із дослідництвом та наукою.

Наприкінці варто зазначити, що цього року День числа Пі відкарбувався сумною подією для академічного світу – помер визнаний фізик Стівен Гокінг.

Можна сказати, символічно закінчилась доба Великої фізики ХХ століття. Ми якось звикли, що всі відомі наукові імена – Ейнштейн, Планк, Резерфорд – це давнина, сто років тому. Але насправді, якщо ми озирнемось, то ясно побачимо, що ми є сучасниками видатних, навіть легендарних, постатей зі світу науки. І варто цікавитись ними, вивчаючи їх біографію та творчий доробок. А головний помічник нам у цьому – бібліотека, скарбниця знань, наш незамінний інструмент щоб розуміти пізнане та відкривати нове.

Організатори заходу висловлюють подяку лаборанту «Продакшн-студії» Носову В.О. за фотозйомку.

Заступник декана факультету
математики та інформаційних технологій
Вєтров О.С.

Архіви

Приєднуйтеся до нас