Виберіть сторінку

Відповідальність журналіста перед аудиторією – запорука медійного успіху!

Зустрітися зі справжньою зіркою екрану наживо мали змогу студенти-журналісти Стусівського університету. 11 квітня 2018 року до коворкінгу нашого університету завітав ведучий телепрограми «События недели» на телеканалі «Україна» Олег Панюта з майстер-класом «Професійні та особисті якості успішного телевізійного журналіста». Бажаючих дізнатися секрети ефірного успіху виявилося чимало, але кожен мав змогу запитати досвідченого колегу про те, що його чи її турбує на шляху до фахової майстерності – Олег Панюта, відомий як інтерв’юер, вирішив побудувати спілкування діалогічно, і відверто відповідав на всі питання молодих колег.

Приємно, що журналістів-початківців цікавили ґрунтовні та навіть філософські питання: як відповідати вимогам аудиторії, на що очікувати в телевізійному майбутньому, чи можливо зберігати людську гідність та відповідати професійним стандартам в умовах жорсткої конкуренції та комерційно орієнтованої редакційної політики? За словами пана Олега, успіх телевізійного проекту можливий тільки за умови довіри між глядачем та ньюзмейкером, яка, в свою чергу, неможлива, якщо журналіст не є відповідальним, відвертим та справжнім, якщо він надягає певні «маски» та виконує «ролі». Телевізійник з більш ніж чвертьвіковим стажем роботи в ефірі, Олег Панюта, вважає, що головне завдання журналіста – оперативно донести до аудиторії корисні повідомлення.

На жаль, більшість впливових новин має негативний характер, і журналіст є першою людиною, що приймає на себе і пропускає через себе біль, страждання та горе, що є великою проблемою нашої професії.

Олег Панюта

  • Якщо ви плануєте заробити мільйон, зробити кар’єру чи зробити вигідну партію в особистому житті – змінюйте спеціальність, поки не запізно, – відверто порекомендував фахівець. – Журналістика дає безліч можливостей, але вимагає абсолютної віддачі та відданості. І якщо ви впевнені с своєму виборі – будьте наполегливими, не лінуйтеся, прагніть досконалості в обраній спеціалізації та опановуйте суміжні навички – монтажера, оператора тощо!

Наприкінці зустрічі Олег Панюта запросив студентів ДонНУ імені Василя Стуса до участі у безкоштовної журналістської майстерні ТРК «Україна», що пройде влітку. Правда, щоб туди потрапити, бажаючим доведеться пройти серйозний відбір, але сподіваємося, що наші студенти будуть наполегливими на шляху до омріяної телевізійної кар’єри.

Олена Самойленко,
старший викладач кафедри журналістики
ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас