Виберіть сторінку

IV Всеукраїнська наукова конференція «Наддніпрянська Україна: проблеми історії освіти, науки та духовно-культурного життя»

IV Всеукраїнська наукова конференція «Наддніпрянська Україна: проблеми історії освіти, науки та духовно-культурного життя»

5 жовтня 2018 року у Дніпровському національному університеті ім. О. Гончара відбулася IV Всеукраїнська наукова конференція «Наддніпрянська Україна: проблеми історії освіти, науки та духовно-культурного життя» на базі Наукової бібліотеки ДНУ, потсвячена 100-річчю університету. Серед тем конференції — етнокультурне розмаїття та поліконфесійний світ Наддніпрянської України; антропо- та етнокультурний процес у Великій Україні; запорізькі й донські козаки — міжетнічна взаємодія в середовищі українського та донського козацтва (перша пол. XVII ст.); воєнно-політична взаємодія українського населення Вольностей Війська Запорозького Низового з іншими етносами в середині XVII–XVIII ст. та ін. На конференції були присутні вчені з провідних університетів країни, НАН України та представники місцевих культурних та релігійних громад.

Донецький національний університет ім. Василя Стуса на конференції представили доктор історичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри історії України Олександр Микитович Бут та аспірант кафедри історії України Кирило Ігорович Мєлєкєсцев. За результатами конференції було прийнято рішення опублікувати матеріали доповідей у вигляді нового наукового журналу “Roxolania Historia”, який має замінити попереднє видання “Наддніпрянська Україна”, та в даний момент готується до публікації із міжнародним статусом та входженням у наукометричні бази такі як SCOPUS.

Науковий дискурс конференції відрізнявся жвавістю та широким охопленням тем та періодів історії України. Учасників конференції спонукали до “популярного”, зрозумілого представлення результатів своїх досліджень, задля приділення більшої уваги науковій дискусії. Були презентовані нові для дослідників джерела: як старовинні (археологічні та писемні) так і новітні (з мережі Інтернет, у тому числі нові підходи для використань платформ таких як youtube для пошуку відео-джерел). Модератори конференції намагалися дати змогу висловити свою думку та взяти участь у дебатах усім учасникам конференції: як професорам і академікам, так і аспірантам. Окрім наукової дискусії, конференція Дніпровського університету також відзначилася гостинністю, турботою про учасників.

Стусівський університет також взяв участь у виставці нової літератури Наукової бібліотеки ДНУ. Нові книжки, видані до ювілею Дніпровського національного університету, були подаровані колективу кафедри історії України.

Програма конференції:
https://docs.google.com/document/d/1f-f6DxPJVrDvWbIhGFRiep8ru3WF-FIt44oR6-B0ZdA/edit

Архіви

Приєднуйтеся до нас