Виберіть сторінку

Вшановуємо пам’ять жертв Голокосту

Вшановуємо пам’ять жертв Голокосту

Сьогодні університетська родина Донецького національного університету імені Василя Стуса разом з усією світовою спільнотою вшановує пам’ять жертв Голокосту – мільйонів чоловіків, жінок і дітей, котрі загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. Лише на українських землях жертвами Голокосту стали сотні тисяч представників єврейського народу та інших національностей, тільки за вересень-жовтень 1941 року у Бабиному Яру загинуло близько 34 тисяч осіб, а в найбільшому нацистському таборі смерті Аушвіц поблизу польського міста Освенцим мученицькою смертю загинуло близько 1,4 мільйона людей.

Знаковою подією світового масштабу є 1 листопада 2005 року. Це день, коли Генеральна асамблея ООН з метою вшанування та збереження пам’яті про страшну і моторошну трагедію прийняла Резолюцію № 60/7, в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість». Саме цим документом 27 січня проголошено Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Дату обрано не випадково, адже саме цього дня 1945 року Радянська армія звільнила в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау, у якому загинуло, за різними даними, від 1,5 до 2,2 мільйона людей.

У цей день ми повертаємося в минуле, щоб на жахливих уроках Голокосту, проаналізувавши помилки тодішньої влади, не допустити більше повторення подібних злочинів у майбутньому. Переконані, що пам’ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками є своєрідними попередженням для людства про небезпеку, що ховають за собою тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм.

Україна, яка втратила мільйони своїх синів і доньок різних національностей внаслідок ганебних злочинів тоталітаризму, сьогодні протистоїть посяганню російського агресора на території Донбасу і Криму, мужньо обороняючи кордони неподільної, незалежної, соборної Батьківщини та демократичні цінності. Тож будьмо єдиними у відстоюванні ідеалів гуманізму, демократії, свободи та миру у всьому світі.

Схилімо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах краматоріїв. Нехай пам’ять вічно живе у ваших серцях…

Архіви

Приєднуйтеся до нас