Виберіть сторінку

«Вершиною мови є колосальний лексичний фонд, яким послуговується нація»

«Вершиною мови є колосальний лексичний фонд, яким послуговується нація»
У Міжнародний День рідної мови для всіх поціновувачів слова професор Анатолій Загнітко провів лінгвістичний тренінг «Віртуальна граматика: сьогодення розкутості».

На яскравих прикладах Анатолій Панасович продемонстрував важливість та багатогранність мови, проблеми зі слововживанням та варіативністю його значення. На думку мовознавця, будь-яка нація усвідомлює себе тоді, коли має підтверджений вияв свого статусу в мові.

«Раніше ми говорили про Біблію, як найвищий елемент усвідомлення. Вважалось, якщо є переклад її певною мовою – вона має право функціонувати. Наразі вершиною мови є той колосальний лексичний фонд, яким послуговується нація. Ми його можемо побачити, відчути. Для цього є море словників, довідників», – стверджує професор.

І хоча в найбільшому словнику англійською мовою нараховують 14 мільйонів слів, він не є повним. Людина постійно стикається з новою лексикою, граматичними формами, помилковим відмінюванням.

Під час зустрічі Анатолій Загнітко показав аудиторії експериментальний проект «Всеукраїнського лінгвістичного діалогу» – електронний тлумачний словник, який має виступити джерелом та радником для всіх у правильному використанні, вживанні та інтерпретуванні слів українською мовою. Такий віртуальний словник не змінюватиме кожен бажаючий, як це буває в мережі Інтернет, тому він стане сталою платформою для перевірки своїх знань.

Архіви

Приєднуйтеся до нас