Виберіть сторінку

День відкритих дверей у Стусівському університеті

День відкритих дверей у Стусівському університеті

Сьогодні Донецький національний університет імені Василя Стуса гостинно відчинив свої двері для школярів, їхніх батьків та абітурієнтів.

Актова зала головного корпусу Стусівського університету на кілька годин стала інтерактивним майданчиком, на якому старшокласники разом із батьками та друзями могли не лише отримати інформацію про той чи інший факультет та інститут, а й взяти участь у експериментах, дослідах та інтерактивах.

З вітальним словом до абітурієнтів звернувся Заслужений юрист України доктор юридичних наук, професор, ректор ДонНУ імені Василя Стуса Роман Гринюк: «Радий усіх вас вітати в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса. П’ять рік поспіль ми, змінивши юридичну адресу, працюємо на Вінницькій землі. Наш Університет – це не просто звичайний ЗВО, яких в України близько 400, це колектив однодумців, патріотично налаштованих людей, який має за плечима 80-річний досвід підготовки фахівців, тяглість і неприривність функціонування наукових шкіл за різними напрямами суспільного життя, свої традиції, а це – особливий світоглядний простір та корпоративний дух. Вважаю, найголовнішим для людини, яка вступає до вишу є інновації, досвід і вміння навчати». Роман Федорович у своїй промові акцентував увагу на важливості вибору закладу вищої освіти: «Молода людина, обираючи перший раз ту чи іншу спеціальність, може помилитися у виборі фаху. Це нормально, в сьогоднішніх реаліях, але не слід помилятися щодо вибору навчального закладу! Я, як батько, обираючи університет для своєї дитини в першу чергу звертав увагу на рейтинги вишу, адже це не просто сухі цифри, це визнання суспільства наукової та академічної спільноти, бізнесу та роботодавців, це виснажлива робота колективу університету для досягнення тих стандартів, яким повинен відповідати сучасний ЗВО, який має статус національного. Ми, втративши повністю матеріально-технічну базу, маючи статус переміщеного, конкуруємо на рівних з кращими університетами України. Сьогодні ДонНУ імені Василя Стуса є освітнім лідером центрального регіону України, найкращим ЗВО Вінниччини. За рейтингом, який оприлюднив у березні 2019 року журнал «Гроші», що був складений шляхом опитування представників бізнесу, роботодавців: випускника якого ЗВО вони б взяли на роботу і платили найбільшу заробітню плату, – наш Університет зайняв 10 позицію серед усіх навчальних закладів України». Варто зауважити, що навчаючись у Стусівському університеті, Ви набудете актуальних для людини 21 ст. навичок soft skills, отримаєте унікальну можливість участі в програмах стажування та академічної мобільності у провідних європейських та американських університетах та зможете отримати диплом європейського зразка. Саме тут сформується чи закріпиться Ваша громадянська позиція, Ви станете частинкою соціальних проектів з розвитку свого міста та області. Цьогоріч Стусівський університет вперше відкрив такі освітні програми як: «Цифрова журналістика, «Комп’ютерна фізика», «Публічна та міжкультурна лінгвістика», «Публічна політика та адміністрування», «Публічна історія», «Міжнародні комунікації та медіація в умовах конфліктного регулювання».

Проректор з науково-педагогічної роботи, стратегічного розвитку та інновацій Тетяна Нагорняк презентувала факультети та Навчально-науковий інститут хімії Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Тетяна Леонтіївна наголосила: «Дякую вам, шановні гості, за те, що в своєму щільному графіку ви знайшли час, щоб розділити його з нами. Я маю честь представити команду людей з якими ви, якщо станете нашими студентами, будете зустрічатися кожного дня з різних питань: з приводу навчального процесу, поселення в гуртожитки тощо. Ви буде до них звертатися як до своїх старших товаришів і наставників. Історія нашого університету починається 1937 з двох факультетів: філологічного й історичного. Вони поклали свою основу для формування наукових шкіл традицій і академічного зростання ЗВО». Тетяна Леонтіївна підкреслила, що вона разом з проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародних зав’язків Тетяною Орєховою є випускницями Стусівського університету і їхні діти теж тут навчалися: «Саме тут навчалися наші діти, і сьогодні вони є одними із провідних фахівців в Україні, саме завдяки тому, що тут, в цих аудиторіях, вони отримали свої навички та компетентності. Робіть як ми!».

Змістовно про особливості складання зовнішнього незалежного оцінювання доповів директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко. Він наголосив: «Мені дуже приємно бути у ДонНУ імені Василя Стуса, адже тут є дух, потенціал і традиції. До завершення реєстрації на ЗНО залишився тиждень. Якщо Ви зробили помилку у виборі предметів, а сьогодні прийшли на зустріч і подивилися, що Ваша комбінація не є оптимальною, або якщо ви зареєструвалися на три предмети, а проігнорували четвертий і не дали собі можливість вибору, то у вас ще є можливість повернути нам сертифікат і пройти перереєстрацію. Найбільш типова помилка під час реєстрація – це неоптимальний вибір предметів. Вчора у нас відбулося пробне тестування з української мови та літератури. У нас 70% випускників 11 класів зареєструвалося на пробне тестування, тобто вони мотивовані. Вчора понад 8 тис. учасників спробували свої сили. Із досвіду можу сказати, що результат пробного тестування завжди на 10-15 балів буде нижчим, ніж під час основного тестування. Після проведення пробного тестування, Ви побачили свої помилки і матимете час для удосконалення своїх знань. Переконаний, на основному тестуванні ви буде більш мобілізовані та мотивовані, ніж вчора під час проходження пробного тестування. 25 березня ми повністю завершуємо реєстрацію і переважна більшість сертифікатів надійде вам до навчальних закладів або на домашню адресу. 21 травня ми розпочнемо ЗНО. Зверніть увагу на інформаційний бюлетень: деякі вимоги проходження ЗНО були змінені».

Відповідальний секретар Приймальної комісії Олексій Барибін надав поради абітурієнтам та батькам, роз’яснив деталі умов вступу до ДонНУ імені Василя Стуса: «Якщо говорити про подання заяв на бюджет, то ви матимете можливість подати 7 заяв на 4 спеціальності. Зважайте на пріоритетність. 10-22 липня – відбуватиметься прийом заяв. 26 липня – відбуватиметься формування рейтингових списків і 31 липня – будуть розміщені рекомендації для зарахування на бюджет. Звертаю вашу увагу, до 30 липня жоден університет не буде знати осіб, які в рамках їхніх пропозицій, будуть мати можливість бути зараховані на бюджет». Також Олексій Ігорович акцентував увагу на регіональному коефіцієнті, який буде враховуватися про вступі у ЗВО: «У вінницьких вишів він становить – 1,02, у ДонНУ імені Василя Стуса, зважаючи на те, що він переміщений і вважається університетом Донецької області – 1,04. У Стусівському університеті ваш рейтинговий бал буде значно вищим у порівнянні з іншими вишами, які мають нижчий коефіцієнт».

На завершення зустрічі Роман Гринюк підкреслив важливість здобуття вищої освіти та відповів на риторичне питання «Навіщо вчитися і здобувати вищу освіту?»: «Є дуже багато досліджень, в тому числі економічних, які говорять про те, що треба навчатися і здобувати вищу освіту. Вища освіта – підвищує професійний престиж, самореалізацію, незалежність і покращення соціальних стосунків. Освіта сприяє переливу знань, що робить інших працівників більш продуктивними. Також у більш освітчених батьків виростають більш освітчені діти, і вони мають кращий соціально-економічний успіх протягом усього життя. Освіта розвиває терпіння і довгострокове мислення, підвищує рівень довіри та знижує рівень нездорової, резикованої поведінки».

Багато абітурієнтів вже визначилися з фахом, тому усі запитання школярі та батьки могли поставити безпосередньо деканам та представникам факультетів.

День відкритих дверей – це чудова можливість для школярів заглянути у своє майбутнє, зануритися у світ неповторного студентського життя, ближче познайомитися з та поспілкуватись із керівництвом вишу, представниками факультетів, дізнатися про особливості складання ЗНО та вступної кампанії 2019 року.

Пропонуємо детальніше дізнатися як все відбувалося у нашому фоторепортажі.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас