Виберіть сторінку

КІНОДИСКУСІЯ «ОДНОГО РАЗУ У … КВЕНТІНА ТАРАНТІНО»: ЩЕ ОДИН КРОК ДО ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ

КІНОДИСКУСІЯ «ОДНОГО РАЗУ У … КВЕНТІНА ТАРАНТІНО»: ЩЕ ОДИН КРОК ДО ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ

На філологічному факультеті 24 січня відбулася кінодискусія «У кінолабіринтах минулого і сьогодення: персона – сценарій – фільм», присвячена знаковому режисеру кінця ХХ – початку ХХІ століття  Квентіну Тарантіно. На заході були присутні: декан факультету, доктор філологічних наук, професор А. П. Загнітко, доктори філологічних наук, доценти Г. В. Ситар, Л. М. Коваль, доктор психологічних наук, професор О. В. Бацилєва, доценти кафедри української філології і культури О. В. Антонюк, Н. П. Шаповалова, а також студенти спеціальностей «Культурологія», «Українська мова та література» філологічного факультету (Катерина Бондар, Ірина Філімончук, Ольга Олександренко, Анна Гуменюк, Артем Каранський), «Германські мови та літератури (переклад включно)» факультету іноземних мов (Ростислав Чумак), факультету історії та міжнародних відносин (Марія Чурбанова).

Студенти підготували цікаві доповіді й презентації, пов’язані з різними аспектами творчості Квентіна Тарантіно, обговорили дискусійні моменти, яких, з огляду на неординарність його авторського стилю, було чимало. Кожен з учасників заходу мав нагоду відкрити щось нове в царині кіномистецтва, поділитися враженнями від побаченого й почутого.

На думку організатора заходу, доктора філологічних наук, професора кафедри української філології і культури Е. О. Кравченко, головною ідеєю кінодискусії є спроба сформувати професійний критичний погляд на кінофільми Квентіна Тарантіно й кіномистецтво загалом, а важливим досягненням – видання журналу «Кіночулан».

Не випадково слоганом до міжфакультетської події обрано фразу з останньої на сьогодні кінострічки К. Тарантіно – «Дилетанти не виживають». Кожен з учасників виявив професіоналізм, зацікавлення, креативність, бажання відкрити таємниці творчості Квентіна Тарантіно. Неперевершеним «режисером» і натхненником кінодискусії була Катерина Бондар (студентка 3 курсу спеціальності «Культурологія»), завдяки якій свято відбулося!

Декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, професор Анатолій Панасович Загнітко наголосив: «Помітним є «зростання» учасників кінодискусії порівняно з минулим роком. Формат кінодискусії – це один із перспективних напрямів дослідницької діяльності культурологів». Доктор психологічних наук, професор Ольга Валеріївна Бацилєва підкреслила: «Атмосфера кінодискусії свідчить про інтелігентність і естетичний смак її організаторів і учасників. Саме такі заходи потрібні студентській аудиторії». Доцент кафедри української філології і культури Олена Вікторівна Антонюк зазначила: «Я не є прихильником творчості К. Тарантіно, тому хочу акцентувати увагу саме на роботах доповідачів. Звичайно, для них це перші кроки, пов’язані з кінокритикою, але привертає увагу високий рівень презентацій, уміння поєднувати «статичне» й «динамічне», презентувати текст кіно за допомогою слова». Доцент кафедри української філології і культури Наталія Петрівна Шаповалова зауважила: «Для культуролога важливим є вміння бачити й розуміти явища культури у зв’язку з особливостями світосприймання їх творців. Кіномистецтво є своєрідним індикатором системи цінностей, світоглядних орієнтирів, естетичних вподобань як режисера, сценариста, актора, так і їх героїв, яких ми бачимо на екрані. Творчість Квентіна Тарантіно в цьому плані є показовою. Безперечно, кінодискусія – цінний досвід на шляху до професійного становлення її учасників».

Своїми враженнями від кінодискусії поділилися і студенти філологічного факультету:

«Коли ти формуєш свої ідеї, а потім намагаєшся реалізувати їх, то не знаєш, скільки проблем на тебе звалиться, але все одно йдеш до поставленої мети. Кінодискусія була маленьким зернятком, з якого виросла прекрасна троянда. Я в захопленні від творчої молоді, адже мистецтво є невід’ємною частиною нашого життя. Кінодискусія «Одного разу у Квентіна Тарантіно» стала початком формування неординарного мистецького простору для студентів. Саме такі заходи більшою мірою впливають на розвиток у науковій (мистецтвознавчій) сфері. Я сподіваюсь, що це тільки початок і далі буде найцікавіше».

Катерина Бондар, студентка 3-го курсу спеціальності «Культурологія», активний організатор і учасник проєкту

«Фільми Квентіна Тарантіно це щось неординарне, але дуже захоплююче. Мені було дуже цікаво слухати кожного, хто підготувався до заходу. Кожен по-різному, але, безсумнівно, чудово розповідав про обраний фільм. Кінодискусія це шанс подивитися на культуру як на багатогранне явище. Адже, кіноіндустрія це окремий всесвіт, з якого можна почерпнути для себе багато натхнення, цінних думок і просто гарно провести час. Я рада, що у нашому Університеті відбуваються такі заходи. Це можливість розширити свій кругозір і побути в колі однодумців, поціновувачів кіно та культури»

Камілла Кучерук, студентка 2-го курсу спеціальності «Культурологія»

«Не перший раз доводиться бути свідком таких заходів, і, як завжди, залишаються неперевершені і незабутні враження, а головне, ми хоч і не кінокритики, але в черговий раз доводимо, що можемо дискутувати на різні теми. Ми вчимося доносити думку автора фільму через призму свого ставлення до певної кінострічки та розкривати певні проблеми, які найчастіше постають перед сучасним людством. Супер! Побільше б таких кінодискусій»

Оксана Гринчук, студентка 2-го курсу спеціальності «Культурологія»

«Кінодискусія надихнула мене та справила чудові та захоплюючі враження. Виступати з фільмом «Кримінальне чтиво» К. Тарантіно було для мене честю та перемогою для себе. Готуючи презентацію та доповідь про цей фільм, я всією душею занурилась у творчість Тарантіно. Режисер вразив мене своєю харизмою та здатністю створювати фільми, які хочеться переглядати не один раз. Мені надзвичайно сподобався цей захід. Щиро дякую всім тим, хто був до нього причетний».

Ірина Філімончук, студентка 2-го курсу спеціальності «Культурологія»

У квітні 2020 р. кафедра української філології і культури започатковує новий проєкт – кінодискусію «Польоти фантазії С. Параджанова» і запрошує до участі кіноманів Стусівського університету.

Щиро дякуємо всім, хто став учасником, співучасником, грантодавцем (Міжнародний банк ініціатив Вінниці), глядачем «Одного разу у…Квентіна Тарантіно»!

Враження зібрала доцент кафедри української філології і культури Наталія Шаповалова

Архіви

Приєднуйтеся до нас