Виберіть сторінку

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Колектив Донецького національного університету імені Василя Стуса разом з усією світовою спільнотою вшановує світлу пам’ять жертв Голокосту, які невинно загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.

Цей день вкотре спонукає нас замислитися над масштабами трагедії, що спіткала людство більше 80-ти років тому.

На українських землях жертвами Голокосту стали сотні тисяч представників єврейського народу та інших національностей. Одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто, а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одним із наймасштабніших місць розстрілу невинних жертв став Бабин Яр.

Аби вшанувати та зберегти пам’ять про цю страшну трагедію, про всіх невинно розстріляних, страчених, виснажених голодом і примусовою працею, Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, в якій йдеться: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість». Саме цей документ оголосив 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Дата обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

Пам’ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що таять в собі тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності – свобода, гуманізм, мир та злагода – завжди панували на нашій Землі.

Схиляємо голови у скорботі перед безневинно закатованими жертвами Голокосту…

Світла пам’ять усім загиблим! Пам’ятаємо, щоб не повторити!

З повагою, колектив ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас