Виберіть сторінку

Всесвітній день здоров’я

Всесвітній день здоров’я

Наше здоров’я – найцінніший скарб, запорука чудового настрою, гарного самопочуття та високої працездатності. Зважаючи на виклики сьогодення, усвідомлення цінності здоров’я стає дедалі актуальнішим.

Сьогодні міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день здоров’я. Його святкування приурочено дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, а точніше дню прийняття статуту цієї організації. Статут ВООЗ було прийнято 7-го квітня 1948-го року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея започаткувати це міжнародне свято. До 1950-го року цей день відзначався 22-го липня і був присвячений масштабній ратифікації Статуту ВООЗ. Згодом Всесвітній день здоров’я почали святкувати 7 квітня.

Щорічне проведення Всесвітнього дня здоровʼя покликане привернути увагу до проблем поліпшення стану здоровʼя людей та профілактики різних захворювань.

Щоб завжди бути в тонусі та мати відмінне здоров’я Міністерство охорони здоров’я України радить дотримувалися таких цінних порад:

  1. Щоранку робіть зарядку.
  2. Харчуйтеся правильно.

Споживайте корисні продукти: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки та горіхи, молочні та кисломолочні продукти, рибу, м’ясо, яйця.

Дотримуйтесь таких простих правил:

  • Менше солі і цукру в раціоні: до однієї чайної ложки солі і менше 50 г цукру на добу.
  • Режим харчування: снідайте протягом першої години після підйому, не пропускайте обід і вечеряйте за три години до сну. Влаштовуйте собі один-два перекуси. І їжте кожні три з половиною – чотири години.
  • Достатньо рідини: норма рідини в день для дорослої людини – 4% від загальної маси тіла.
  1. Почніть тренуватися:

Регулярна фізична активність є обов’язковою та незамінною складовою здорового способу життя у будь-якому віці. Щоденні різноманітні фізичні вправи допоможуть зменшити ризик небезпечних захворювань, включаючи патологію серця, інсульт, діабет та рак, поліпшать функціональний стан кісток та суглобів, рівень самооцінки та якості життя, апетит та можливість споживання більшої кількості здорової їжі.

Центр громадського здоров’я МОЗ України радить:

  • Щодня приділяти 30 хвилин фізичній активності.
  • Гра, ходьба, хатня робота, танці.
  • Шукати можливості бути активнішим щодня – піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто.
  • Залучити до спорту сім’ю і друзів – так набагато цікавіше!
  • Завантажити додаток для тренувань і слідкувати за своїми успіхами.

І не забудьте порадитися з лікарем, перш ніж зайнятися спортом!

  1. Дотримуйтесь режиму здорового сну

Здоровий сон – один з трьох основних компонентів здоров’я, поряд зі збалансованим харчуванням та регулярною фізичною активністю.

Люди, які повноцінно висипаються вночі, рідше страждають від високого тиску, діабету, ожиріння та інших хронічних захворювань, – запевняє Міжнародне товариство сну. Ось кілька порад, які допоможуть налагодити сон:

  1. Сформуйте звичку лягати спати і вставати в один і той же час (навіть на вихідних).
  2. Якщо ви любите поспати вдень, дотримуйтеся режиму, за якого тривалість денного сну не перевищуватиме 45 хвилин.
  3. Уникайте вживання кофеїну: кави, чаю, газованих напоїв, а також шоколаду менш ніж за 4-6 годин до сну.
  4. Намагайтесь не вживати важку, гостру, солодку їжу менш ніж за 4 години до сну. У той же час легкий перекус (наприклад, несолодкий йогурт, невелика порція нежирного сиру, фрукти) корисний перед сном.
  5. Підтримуйте активний спосіб життя і регулярно виконуйте фізичні вправи, проте уникайте підвищених фізичних навантажень безпосередньо перед сном.
  6. Використовуйте комфортні і приємні постільні приналежності (постільна білизна, подушки, матрац і ін.).
  7. Встановіть індивідуальний, комфортний для вас температурний режим у спальні і стежте за тим, щоб кімната регулярно провітрювалася.
  8. Постарайтеся максимально знизити звукопроникність і освітленість спальні під час сну.
  9. Відпочивайте.

Придумайте собі відпочинок до душі – можна сходити в театр, провести час у спілкуванні з друзями, почитати улюблену книгу або прогулятися у найближчому парку.

  1. Регулярно проходьте профілактичні огляди.

Краще лікування будь-якого захворювання – це профілактика.

  1. Навчіться справлятися зі стресовими ситуаціями.

Бажано не приймати неприємні події «близько до серця». Потрібно вчитися правильно виходити з виникаючих стресових ситуацій, філософськи мислити, жити у злагоді зі своєю совістю, ладити з людьми.

  1. Не займайтеся самолікуванням

Чимало людей надають перевагу самодіагностуванню, самолікуванню, самопризначенню ліків, керуючись телевізійною рекламою, порадами друзів, сусідів та провізорів. У результаті, великі кошти витрачаються на ліки, які нам не потрібні, не допоможуть або і взагалі нашкодять, бо через них ми відкладаємо прийом інших препаратів, які б нам справді допомогли. 

Якщо вас непокоїть стан вашого здоров’я, не шукайте порад на форумах – зверніться до лікаря! Давайте у новому році пообіцяємо собі шукати медичних рекомендацій лише у професіоналів! Знайдіть лікаря, якому довіряєте. І ще давайте пообіцяємо собі пропивати повний курс призначених препаратів, і не відміняти собі якісь ліки через два дні, бо стало краще.

  1. Відмовтеся від шкідливих звичок.
  2. Робіть перерви в роботі.

Лікарі радять кожну годину відпочивати від ґаджетів, зробивши паузу на 10-15 хвилин. Це, по-перше, допоможе розім’яти суглоби, а по-друге, допоможе зняти напругу очних м’язів.

Пам’ятайте, гармонійне поєднання фізичного і морального здоров’я допомагає нам позитивно сприймати навколишній світ, розвиватися, творити та самовдосконалюватися. Попрацювавши над своїми звичками і закріпивши корисні навички, можна продовжити активне життя на довгі роки, адже наше здоров’я залежить від кожного з нас!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас