Виберіть сторінку

КАРАНТИННІ БУДНІ КАФЕДРИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

КАРАНТИННІ БУДНІ КАФЕДРИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Із настанням карантину ми працювали дистанційно зі студентами, колегами, стейкхолдерами. 

Так, змінилася формальна оболонка нашої роботи, але зміст освітнього процесу, як завжди у Стусівському університеті, залишався на висоті! Ми вчилися комунікувати, навчати й навчатися по-новому!  

Буквально кілька перших днів це була робота через корпоративну мережу OutlookСпілкування через пошту, справді, можливий варіант, але потім розпочалися фантастичні події: інтерактивні синхронні заняття, вчені ради, захисти курсових робіт, видавнича діяльність, засідання кафедри, круглі столи з обговорення освітніх програм, попередні захисти кандидатських дисертацій − і все це у форматі online Основні ресурси, через які працює кафедра − SkypeTeams.  

Отже, на карантині працюється особливо – особливо наполегливо, особливо креативно, особливо дисципліновано, особливо по-новаторськи! До безумовних позитивів такого особливого навчання відносимомайже стовідсоткове відвідування занять студентами (а в окремих групах і всі 100%); опанування інструментарію технічних «фішок», які стосуються презентацій, інтерактивних ігор (мовних), швидкого реагування на запитання викладача, транспортування завдань на самостійні чи практичні заняття; виділення у кожній академічній групі неформальних «лідерів», які активно беруть участь у навчальному процесі, цікавляться справами одногрупників і допомагають, зокрема тим, хто з поважних причин має проблеми з Інтернетом (у селі) і не може приєднатися до онлайн-груп. 

Проте живого мовлення ніхто не замінить! Немає невербального контакту «очі в очі» (дуже часто немає бажання чи потреби в студентів вмикати камеру). Занадто багато часу витрачають викладачі та студенти на підготовку до занять чи перевірку завдань, натомість залишається менше можливостей для реалізації науково-дослідної діяльності. 

Ще один вид роботи філологічногоякому не на заваді карантин,  це видавнича діяльністьЗокремаминулого тижня побачило світ навчальне виданняукладене авторським колективом кафедри української мови«Курсова робота з української мовиметодичні рекомендації до виконання та орієнтовна тематика / Л. М. Коваль, І. Р. Домрачева, О. Г. Важеніна, Д. В. Козловська, Н. А. Митько; за ред. Л. М. Коваль. Вінниця, 2020». 

 Проте будь-яка подія чи процес – це діалектична єдність позитивів і недоліків, так що з вірою в позитив входимо в літню заліково-екзаменаційну сесію! 

Матеріал підготувала кафедра української мови філологічного факультету 

Архіви

Приєднуйтеся до нас