Виберіть сторінку

Слово на пошану Ювіляра — Героя України, академіка Національної академії наук України, Почесного доктора Донецького національного університету імені Василя Стуса Івана Михайловича Дзюби

Слово на пошану Ювіляра — Героя України, академіка Національної академії наук України, Почесного доктора Донецького національного університету імені Василя Стуса Івана Михайловича Дзюби

Життя людини є по-справжньому успішним, коли вона стає на поріг чергового ювілею зі щедрим ужинком, усвідомлюючи, що більшість із колись омріяного – здобуто. Мудрі люди кажуть: успіх завжди залежить від попередньої діяльності!

Шановний Ювіляре, уся спільнота України знає, що Ваше життя – це результат великої праці над своїми думками, з кожною людиною, яку Доля привела у Ваше життя, над зростанням власної фахової майстерності. Вітчизна пишається тим, що Ви уже в перших своїх дослідженнях почали активно працювати над проблемами статусу української мови, її націєтвірного і націєутверджувального навантаження. Від того часу коло Ваших наукових та науково-критичних зацікавлень істотно розширилося ‒ від фундаментальних шевченкознавчих літературознавчих досліджень до розмаїтого аналітичного погляду на літературно-мистецьку спадщину низки європейських, азійських та інших культур, від гостро публіцистичних виступів до проникливих художньо-естетичних спогадів про дитинство, юність і весь пройдений шлях. Обсяг Вашої наукової, літературно-критичної, публіцистичної та іншої спадщини захоплює та вражає і змістовим насиченням, і оригінальністю виконання, і викінченістю розгляду. Сьогодні неможливо уявити вітчизняну науку без Ваших ґрунтовних досліджень, низка з яких уже стали хрестоматійними, набули статусу фундаментально екциклопедичних.

У Ваших студіюваннях домінує сміливість і відкритість суджень, справедливість та аргументованість оцінок, глибокий аналітизм та філософізм, історіософічність і розгляд творчої особистості через культурно-історичні реалії з послідовним урахуванням загального цивілізаційного тла.

У Вашому неповторному сьогоденні легко прочитувано джерела становлення і сторінки минулого, пов’язані з місцями Вашого народження, становленням як творчої особистості, і багатоплощинність сучасного. У численних працях раз по раз виринають незабутні краєвиди Донеччини (с. Миколаївка, Оленівські Кар’єри (м. Докучаєвськ)), її історія. Щирою любов’ю сповнені сторінки про студентські роки в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (тоді Сталінський державний педагогічний інститут), на історико-філологічному факультеті якого Ви навчалися. Від школи, інституту, навчання в аспірантурі і до сьогодні Ви дотримуєтеся високих принципів єдності з народом, нацією. Вам належать викінчені узагальнення про Українську Галактику Донеччини, Українську Складову Донеччини, її органічну належність до загальнонаціонального простору, Ви стали совістю Нації.

Історію університету, його славу створюють викладачі, студенти, випускники – творчі особистості. Донецький національний університет імені Василя Стуса гордий, що Ви усе своє життя присвятили розбудові національної ідеї Української Держави, формуванню цілісного уявлення про неї в загальносвітовому просторі, створили неперевершені сторінки історії української та інших літератур і культур, викінчено зінтерпретували константи духовної, літературно-мистецької та національно-мовної СОБОРНОСТІ усіх українських земель.

Дорогий Ювіляре! Вами захоплюються не лише студенти, аспіранти, а й визнані авторитети науки. Ваші напрацювання становлять надійний фундамент посилення простору українських історико-літературних, мовно-культурних та інших студій, розширення знання світу про Український Духовний Материк.

Цьогорічна ювілейна дата для Вас є знаковою – Ви зустрічаєте Ювілей у пориві осмислення минулого й сучасного. Нехай Доля зміцнює Ваші інтелектуальні спромоги, дарує багато нових творчих ідей, наукових ідей, невичерпної життєвої енергії!

Високошановний Іване Михайловичу! Щастя і Здоров’я, Добра і творчих Осягнень зичимо Вам у цей неповторно-ювілейний День!

 

Щиро, з повагою

Тетяна Нагорняк, т.в.о ректора Донецького

національного університету імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас