Виберіть сторінку

«Студенти – невід’ємна частина Стусівського університету!» –Голова Студентської ради ДонНУ імені Василя Стуса Карина Вітюк

«Студенти – невід’ємна частина Стусівського університету!» –Голова Студентської ради ДонНУ імені Василя Стуса Карина Вітюк

Студентська рада Донецького національного університету імені Василя Стуса – платформа розвитку та реалізації колосальних можливостей здобувачів вищої освіти, відкриття нових талантів і здобуття soft skills.

Про перші кроки на посаді Голови Студентської ради ДонНУ імені Василя Стуса, літню школу «Improve yourself with Studrada», проєкт «Nauka Weekends» та університетське життя говоримо з новообраною Головою Студентської ради ДонНУ імені Василя Стуса Кариною Вітюк.

— 26 травня 2021 року тебе обрали Головою Студентської ради. Що надихнуло балотуватися на цю посаду?

— З першого курсу я брала активну участь у житті студентського самоврядування, «Дебюті першокурсника», допомагала старшим курсам готуватися до різних заходів, і згодом стала Головою Студентської ради філологічного факультету. Обіймаючи цю посаду, вже через рік я зрозуміла, що хочу  балотуватися ще й на посаду Голови Студентської ради Стусівського університету.

 — Якими були твої перші враження на цій посаді та який досвід ти отримала в перші дні роботи?

 —  Перші дні мого головування припали на святкування 84 річниці Університету. Це було доволі цікаво та незвично для мене, адже потрібно було готувати промову, відповідати на питання. Одразу стало зрозуміло, що нова посада є складнішою, ніж попередня. Але мені це подобається!

— Що ти думаєш про склад Студентської ради та чи вдалося знайти спільну мову зі студентським активом?

— Склад студентського самоврядування змінився, адже багато хто навчався на четвертому курсі, і вони завершили своє навчання. Нам потрібно було шукати нових людей, але з іншими представниками Студентської ради ми легко знайшли спільну мову, оскільки я вже співпрацювала з ними як Голова Студентської ради філологічного факультету. З більшістю членів Студентської ради я вже була знайома особисто.

— Нещодавно завершилася літня школа «Improve yourself with Studrada». Яка її мета та завдання?

—  Літня школа була організована для навчання нових членів Студентської ради, а також керівників департаментів. Є дуже багато представників від першого курсу, які не зовсім розуміють суть своїх обов’язків. Тому цю літню школу ми розділили по днях для керівників департаментів і новообраних голів, щоб вони більше дізналися про специфіку органів студентського самоврядування та відкрили для себе широкий спектр можливостей для самореалізації.

— Які заходи були проведені протягом тижня?

 Впродовж тижня було проведено більше п’ятнадцяти різних воркшопів та лекцій. Після літньої школи ми провели рефлексію. Всі були задоволені участю у школі. Її учасники дізналися багато нової інформації і зараз уже почали працювати над створенням річного плану роботи.

— Результати літньої школи виправдали очікування учасників?

— Думаю, що так. Адже після завершення нашої літньої школи учасники визначилися зі своїми подальшими кроками. Я вже бачила декілька планів на рік від представників та керівників департаментів факультетів, також від представників Студентської ради, й загалом я задоволена їхньою роботою і тим, що вони планують реалізувати.

— Зараз у всіх студентів літні канікули. Чим займається Студентська рада та її Голова під час канікул?

— Наразі Студентська рада проводить різні заходи, прописує плани на рік. Також ми всі відвідуємо вчені ради, ректорати, стипендіальні комісії, я особисто підписую обхідні листи четвертого курсу. Окрім цього, ми почали готуватися до дебюту та обговорюємо його тематику. Ми вирішили працювати впродовж всього літа, аби на початку навчального року нам не було так важко.

— Сьогодні активно обговорюється питання збільшення повноважень Студентської ради. Чи є ця ініціатива твоєю та які саме зміни мають відбутися?

— Ця ініціатива є спільною з адміністрацією університету. Студенти – невід’ємна частина Стусівського університету! Саме тому ми хочемо активніше представляти думку здобувачів, захищати їхні права, змінювати наше студентське життя на краще та допомагати кожному реалізувати свої плани.

— Що плануєш реалізувати найближчим часом?

— Найближчим часом ми реалізуємо масштабний проєкт «Nauka Weekends» – наступна літня школа від студентського самоврядування, яку ми проведемо в серпні. Оскільки це виїзна школа, то вона потребує більше часу на підготовку.

— Ти згадувала проєкт «Nauka Weekends». Розкажи, будь ласка, детальніше про нього. Що він передбачає?

— Як я вже казала раніше, це виїзна школа від Студентської ради, яка буде проведена вчетверте. Цього літа ми поїдемо в селище Мелекіне Донецькій області. Проєкт передбачає синергію навчання та відпочинку. Цьогоріч ми хочемо запросити зовнішніх спікерів – представників різних сфер. Ми вийшли на зв’язок з Українською асоціацією студентів і з осередком Української академії лідерства в Маріуполі.. Саме вони зможуть допомогти нам знайти спікерів. Перед завершенням школи ми поділимо учасників на команди, які згодом презентують свої проєкти. Найкращий із них ми плануємо презентувати на загальноуніверситетському рівні та втілити його в життя. Ми вже придумали тему школи, але поки що триматимемо її в секреті.

— Ми все про роботу, і про роботу. Скажи, будь ласка, чим ти займаєшся у вільний час?

— Окрім посади та навчання в Університеті я працюю на роботі, яка займає більшість мого часу. Люблю проводити вільний час із друзями та читати книги.

— Що ти порадиш студентам, які хочуть стати членами Студентської ради?

— Для цього варто мати лише терпіння та бажання. Робота у Студентській раді нелегка. Для реалізації планів та проведення різних заходів треба багато сили. А якщо в команді небагато людей – це ще важче. Тому треба сили, натхнення та бажання. До Студентської ради може потрапити кожен охочий.

— Припустимо, студент виявив бажання стати членом Студентської ради. До кого йому потрібно звертатися?

— Якщо студент хоче стати представником Студентської ради на факультеті, то йому краще звернутися до Голови Студентської ради факультету. Також студент може звернутися до мене особисто, написавши на електронну пошту, в Telegram чи в будь-яку іншу соціальну мережу. Я є всюди та завжди читаю повідомлення. Якщо студенту сподобався якийсь вид діяльності в Університеті та він зацікавився ним, ми радо приймемо його у свою команду.

— Чи є вакантні місця серед керівництва департаментів Студентської ради ДонНУ імені Василя Стуса?

— Усі керівники департаментів набрані, але помічники ніколи зайвими не будуть. Якщо є люди, яким подобається фотографувати або в них є нахили до написання гарних текстів, ми їх чекаємо в нашому інформаційному департаменті. Якщо в когось є якісь ідеї або проєкти, нам буде цікаво їх послухати.

Спілкувався Роман Прищепа

Архіви

Приєднуйтеся до нас