Виберіть сторінку

Стусівський університет вшановує світлу пам’ять жертв голодоморів

Стусівський університет вшановує світлу пам’ять жертв голодоморів

Колектив Донецького національного університету імені Василя Стуса разом зі всією Україною та цивілізованим світом вшановує світлу пам’ять жертв голодоморів….

Внаслідок Геноциду 1932–1933 років, масових штучних голодів 1921–1923 та 1946–1947 років Україна втратила мільйони людських життів. 

1933 рік став часом національної катастрофи, яка поставила українську націю на межу зникнення. Геноцид 1932-1933 рр. став результатом цілеспрямованої політики комуністичного тоталітарного режиму. Насильницьким вилученням продовольства, блокадою сіл і цілих районів, забороною виїзду за межі України, згортанням сільської торгівлі та репресіями комуністи створили для українців умови, несумісні з життям, у такий спосіб здійснивши масове вбивство голодом. Проте системі не вдалося зламати монолітну українську націю, ми вистояли, вижили, перемогли!

Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики. Окупація, масові вбивства і розстріли, моріння голодом, численні ракетні удари по мирних містах – ганебні злочини російських військових на стражденній українській землі. 

Майже дев’ять місяців повномасштабної російсько-української війни довели незламність української нації, яка героїчно захищає свою ідентичність, свободу, незалежність та територіальну цілісність, мужньо бореться з окупантами, звільняє захоплені території, плекає українську мову, культуру, традиції  та щодень наближає Перемогу України.

Наше сьогодення вчить: щоб слугувати запобіжником проти повторення трагедій і злочинів минулого, наша пам’ять має бути живою і чесною, а в ставленні до тих, хто вчиняє злочини проти людства, не повинно бути подвійних підходів. 

Запалімо вогник пам’яті у своєму вікні, долучімося до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку», згадаймо світлу пам’ять усіх невинно убієнних, замучених голодом українців… Помолімося за мирне небо над рідною Батьківщиною і міцне здоров’я наших захисників та захисниць!

Пам’ять робить нас сильнішими!

Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас