Виберіть сторінку

Олег Примак провів для стусівців онлайн-лекцію на тему «Basic principles of X-ray diffraction»

Олег Примак провів для стусівців онлайн-лекцію на тему «Basic principles of X-ray diffraction»

Донецький національний університет імені Василя Стуса – національний лідер освіти та науки!

1 грудня 2022 року старший науковий співробітник відділу рентгенівської дифракції інституту неорганічної хімії Університету Дуйсбург-Ессен д-р. Олег Примак презентував онлайн-лекцію для учасників проєкту «Ukraine Digital» (за підтримки DAAD), студентів, науковців і магістрантів на тему «Basic principles of X-ray diffraction».

До лекції приєдналися студенти 2-го і 4-го курсу СО «Бакалавр» факультету хімії, біології і біотехнологій, викладачі, аспіранти та молоді вчені.

Олег Примак розповів про історію відкриття рентгенівських променів, їх користь і небезпеку, закон поглинання рентгенівських променів і принципи рентгенівської кристалографії. Лектор детально описав закон Брегга-Вульфа і томсонівське розсіювання рентгенівських променів, а також дифракцію рентгенівських променів у кристалах різних сингоній. Учасникам відкритої лекції було цікаво побачити дифрактометри 1912 року і сучасні порошкові й монокристальні рентгендифрактометри, дізнатися будову і принцип роботи рентгенівських трубок, а також основні принципи роботи приладів. Використовуючи власні експериментальні дані, лектором наведено використання рентгенограм і трансмісійної електронної мікроскопії під час дослідження аморфних і кристалічних речовин.

Запропонована лекція виявилася особливо цікавою для студентів 4-го курсу СО «Бакалавр», які наразі вивчають навчальні дисципліни «Кристалохімія» і «Структурна та супрамолекулярна хімія».   

Щиро дякуємо DAAD за фінансову підтримку співпраці ДонНУ імені Василя Стуса та Університету Дуйсбург-Ессен у рамках реалізації проєкту «Ukraine Digital», а також лектору Олег Примак за нові знання та підтримку українських університетів у важкі для України часи.

Разом до Перемоги!

Факультет хімії, біології і біотехнологій

Архіви

Приєднуйтеся до нас