Виберіть сторінку

Молодь, яка здатна змінити майбутнє

Молодь, яка здатна змінити майбутнє

21 квітня 2023 року я мала нагоду стати спостерігачем на відкритій конференції фіналу конкурсу творчих проєктів студентів зі всього світу, яка пройшла у Hertie School під егідою FutureEU у Берліні. Ця ініціатива, що, до речі, створена самими студентами Hertie School, вражає своєю місією – формування майбутнього Європейського Союзу, враховуючи голос та думку активної молоді на конференціях і дебатах, а також поєднання академічних знань із практичною їх реалізацією.

Темою конкурсу цього року стали кліматичні зміни та соціальні трансформації. Було представлено багато цікавих проєктів: від нічних потягів та публічних ринків, до впливу фемінізму на кліматичні зміни. Особливу підтримку отримали проєкти студентів із Bocconi University щодо 4-денного робочого тижня з метою енергозбереження та податкової реформи країн-членів ЄС для поліпшення стану навколишнього середовища.

Щодо України була рада відзначити, що десять студентів українських університетів отримали можливість бути активними учасниками заходу. Українські студенти взяли участь у дебатах та обговореннях, ділилися своїми ідеями та досвідом із колегами з інших європейських університетів.

Вважаю, що ідеї, які були представлені на конференції та конкурсі, мають потенціал для реалізації в Україні. Наприклад, ідея енергозбереження та впровадження 4-денного робочого тижня може бути корисною для нашої країни, де проблема енергоефективності й екології є вкрай актуальною. Зменшення тривалості робочого тижня може призвести до мінімізації споживання енергії в організаціях, установах та інших підприємствах. Це також може дати людям більше вільного часу для відпочинку, розвитку особистості, поліпшення якості життя, сприяючи балансу між роботою та особистими потребами. Зокрема, за останніми дослідженнями, які були наведені під час виступу команди, вказується, що скорочення тривалості робочого тижня може призвести до збільшення продуктивності працівників шляхом подолання втоми й стресу, пов’язаного з тривалим робочим часом. Але найважливіше – це позитивний вплив на екологію, оскільки він сприятиме зменшенню використання транспорту, зокрема автомобілів. Насамперед це може призвести до зменшення викидів шкідливих речовин та забруднення, спонукаючи до використання більш екологічно чистих видів транспорту, таких як велосипеди або громадський транспорт. Загалом впровадження ідеї про енергозбереження та 4-денний робочий тиждень може мати позитивний вплив на енергоефективність, якість життя працівників, продуктивність та екологічний фон країни.

Саме така якісна взаємодія з іншими студентами та експертами з Європи – це нові підходи та інсайти для вирішення проблем, із якими стикається Україна вже сьогодні.

Важливо підтримувати ініціативи, подібні до FutureEU та CIVICA for Ukraine, що надають молодим українцям можливість активно впливати на майбутнє своєї держави та впроваджувати інноваційні ідеї. Впевнена, що взаємодія між українськими та європейськими студентами стане каталізатором на шляху розвитку України та її післявоєнної відбудови.

Марія Маєвська, здобувачка факультету інформаційних і прикладних технологій ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас