Виберіть сторінку

День Автономної Республіки Крим

День Автономної Республіки Крим

Сьогодні виповнюється 33 роки з моменту проведення загальнокримського референдуму, під час якого майже півтора мільйона жителів півострова проголосували за відновлення Кримської автономії. 93% опитаних підтримали статус повернення автономії. Уже 12 лютого 1991 року цей статус був закріплений на законодавчому рівні. У 1992 році прийнято акт «Про проголошення державної самостійності Республіки Крим» і Конституцію АРК, що засвідчило перетворення півострова на незалежний суб’єкт у складі України.

У березні 2014 року рф злочинно окупувала територію Автономної Республіки Крим усупереч нормам міжнародного права. Лише впродовж першого року після анексії Криму понад 150 кримських татар були піддані «вибірковому правосуддю», 21 особа зникла безвісти.

З початком повномасштабної російсько-української війни Крим перетворився на місце дислокації окупантів та склади ворожої військової техніки, став фільтраційним табором для незаконного утримання силоміць вивезених українців.

Системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично вмотивованих переслідувань кримських татар є свідомою політикою геноциду кримськотатарського народу.

Віримо, що дуже скоро завдяки мужнім і сміливим ЗСУ Крим буде деокуповано і кримські татари матимуть можливість повернутися до своїх рідних домівок, адже Крим – це Україна! Переможемо!

Колектив ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас