Виберіть сторінку

Творча зустріч із поетесою Ніною Гнатюк у Стусівському університеті

Творча зустріч із поетесою Ніною Гнатюк у Стусівському університеті

Сьогодні в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса відбулася творча зустріч із поетесою, членом Спілки письменників України, громадською діячкою, лауреатом семи літературних премій – Ніною Гнатюк.

Ніна Юхимівна розповіла студентам Стусівського університету про творчі віхи свого життя, творчий шлях, знайомство з відомими письменниками та майстрами пера, захоплюючу роботу журналістом та перші поетичні збірки. Ніна Гнатюк із захопленням ділилася своїми враженнями від першої зустрічі з Ліною Костенко, першої статті про неї та першого інтерв’ю. Особливу увагу Ніна Юхимівна присвятила дослідженню творчості Василя Семеновича Стуса. Вона розповіла про особливості упорядкування книги-альбому «Земля Івана Богуна – колиска Василя Стуса».

Студенти 1 і 4 курсів філологічного факультету Стусівського університету підготували для Ніни Юхимівни подарунок – читання напам’ять її поезій. Ніна Юхимівна приємно вражена та дуже зворушена таким теплим прийомом.

Поетеса читала свої поезії та дарувала позивний та ліричний настрій усім учасникам творчого заходу.

У другій частині зустрічі студенти мали чудову можливість поспілкуватися з Ніною Юхимівною. Питання були дуже різноманітними, але найбільше студенти цікавилися секретами успіху письменниці, порадами у редагуванні публікацій та віршів. Під час спілкування панувала затишна атмосфера, Ніна Юхимівна жартувала, ділилася кумедними історіями з життя, розповідала  секрети становлення як креативного журналіста та успішного поета-початківця, а ще дала мудрі поради поетам початківцям: «Поет – це завжди дорога, кожен вибирає свою стежку. Для того, щоб стати майстром своєї справи, потрібно добре володіти творчим матеріалом, досконало знати мову, шукати нові шляхи, відкривати незвідане, не збиватися на манівці. Поет – це завжди метафора, свіжий погляд. Поет – це та людина, яка викликає радість і біль в людській душі».

Теплими враженнями від творчої зустрічі поділилися і викладачі Стусівського університету. Професор, в. о.  завідувача кафедри української мови філологічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Людмила Коваль зазначила: «Дуже приємно, що в рамках року, присвяченого пам’яті Василя Стуса, відбувся такий захід. Ніна Юхимівна Гнатюк є однією із тих майстрів слова, сподвижників, які досліджували творчість Василя Стуса і його слово. Сьогоднішній захід був дуже актуальним, видався гомінким і дуже містким. Це напевно відчули усі учасники сьогоднішнього заходу. Учасники творчої зустрічі відчули атмосферу трепетного слова, душевності, затишку і тепла. Мені здається, що студенти, викладачі, співробітники нашого університету та й сама Ніна Юхимівна надихнулися і створили чудове енергетичне поле, яке дозволило нам усім черпати оптимізм, бадьорість, дієвість, про яку говорила Ніна Юхимівна. Девізом зустрічі став заклик бути не лише мрійливими, а й дієвими.  Цей захід окреслює перспективи нашої подальшої роботи. Особливо приємно, що наші студенти, які зараз проходять редакторсько-коректорську виробничу практику, поставили гості низку питань щодо роботи редактора у творчій лабораторії. Студенти та викладачі Стусівського університету виявили ініціативу подальшої співпраці в проведенні лабораторних занять за участі Ніни Юхимівни як редактора, стиліста, експерта, який навчить студентів майстерно й вправно володіти словом».

Доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури Ніна Урсані підкреслила: «Надіємося на плідну співпрацю Надії Юхимівни з Науковою бібліотекою Стусівського університету, майстер-класи з редагування та подальші творчі зустрічі. Нашим студентам та викладачам дуже подалася зустріч, яка пройшла на одному диханні та запалила в наших серцях вогник щастя та любові до поезії».

Сама Ніна Юхимівна була дуже емоційна, у розмові зауважила: «Я дуже схвильована цією зустріччю, особливими питаннями студентів. Вони свідчать про те, що студенти думаючі, талановиті. Вони прагнуть зростання, прагнуть стати справжніми фахівцями в журналістиці, літературі, історії і з інших предметів. Я бажаю студентам Стусівського університету здоров’я, натхнення, гарного навчання, успішного оволодівання улюбленою професією; і насамперед, хочу побажати, щоб настав мир, а Донецьк і Луганськ були українськими, щоб запанувала злагода між нашими людьми. І щоб ніколи не привозили додому вбитих воїнів, щоб Україна була землею щастя, миру, достатку, благополуччя, і щоб не десь за океаном, на чужих землях, а на своїй рідній землі молодь була щасливою, тут навчалася, працювала і будувала своє майбутнє!»

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас