Виберіть сторінку

Жінки в науці – гідний ресурс розвитку країни

Жінки в науці – гідний ресурс розвитку країни
Сьогодні в Науковій бібліотеці Донецького національного університету імені Василя Стуса відбувся творчий захід «Жінки в науці – гідний ресурс розвитку країни», присвячений Міжнародному дню жінок і дівчат в науці, який традиційно святкується 11 лютого.

До затишної читальної зали завітали жінки-науковці та студенти Стусівського університету.

Організатори та натхненники цього заходу, співробітники Наукової бібліотеки ДонНУ імені Василя Стуса, завідувач сектором «Бібліотека» Олена Ковтонюк, головний бібліотекар Світлана Яковишенко, бібліотекар Інна Сарана розповіли про поєднання двох фундаментальних явищ дійсності – жінки та науки.

Бібліотекарі запропонували гостям заходу низку цікавих та пізнавальних історій про жінок-науковців, які змінили світ. Серед них: Гіпатія Александрійська – грецька філософиня, математик і астроном, яка займалася обчисленням астрономічних таблиць; Софія Василівна Ковалевська – математик, письменниця і публіцист, авторка праць з математичного аналізу, механіки та астрономії, перша жінка, що отримала звання професора математики у Європі; Марія Склодовська-Кюрі – французький фізик, хімік, педагог, громадська діячка, яка відкрила існування двох радіоактивних елементів: полонію і радію, була нагороджена Нобелівськими преміями з хімії та фізики; Елена Лукреція Корнаро Піскопія – італійський філософ, математик, перша жінка у світі, яка здобула докторський ступінь.

Співробітники Наукової бібліотеки наголосили на тому, що красиві жінки можуть досягати великих успіхів у науці. Прикладом є Гері Ламар, американська авторка і водночас винахідниця, математично обдарована жінка. Завдяки її науковій розробці людство має можливість керувати військовими супутниками та користуватися стільниковими телефонами «Джі-сі-ем». А ось Кара Дейдра Маккалоу, незважаючи на свою освіту фізика-ядерника у 2017 році стала в США переможницею конкурсу краси. Зараз вона працює в Управлінні ядерної безпеки і є спеціалістом із ядерного регулювання. Серед відомих науковців України – Марина В’язовська, доктор природничих наук і переможниця численних математичних конкурсів міжнародного масштабу. Марина здивувала весь науковий світ тим, що розв’язала дуже складну задачу, що була загадкою для багатьох поколінь математиків.

Родзинкою заходу стало спілкування з чарівними, елегантними та інтелігентними жінками-науковцями Стусівського університету: завідувачем кафедри інформаційних систем управління Ольгою Миколаївною Анісімовою, доктором філологічних наук, завідувачем кафедри української філології і культури ДонНУ імені Василя Стуса 1995-2016 рр.), професором кафедри інформаційних систем управління університету Галиною Павлівною Лукаш, ученим секретарем Науково-дослідної частини Ольгою Дмитрівною Трофименко, в. о. декана юридичного факультету, академіком Національної академії правових наук України, професором, доктором юридичних наук Антоніною Григоріївною Бобковою, аспірантом та викладачем кафедри господарського права Інною Олександрівною Лехкодух, професором, доктором історичних наук, завідувачем кафедри спеціальних галузей історичної науки Надією Романівною Теміровою, кандидатом історичних наук і доктором

політичних наук, завідувач кафедри політології та державного управління Оленою Михайлівною Чальцевою та кандидатом історичних наук, викладачем кафедри спеціальних галузей історичної науки Аллою Олександрівною Курзенковою.

Викладачі ділилися своїми життєвими історіями, секретами наукового успіху та джерелами натхнення.

Світ науки є безмежним і надзвичайно цікавим. Сучасність дає нам можливість вивчати його, і за допомогою надзвичайно складних приладів долати найзаплутаніші проблеми. Але жоден прилад не зможе зробити те, що підвладне людському розуму. Логічний світлий розум жінок-науковців, здатних і на прозріння, і на ретельні емпіричні дослідження чимало вражаючих результатів і в наш час, і в майбутньому.

Архіви

Приєднуйтеся до нас