Виберіть сторінку

Відбулося чергове засідання ректорату

Відбулося чергове засідання ректорату

Сьогодні у коворкінгу Донецького національного університету імені Василя Стуса відбулося чергове засідання ректорату. Воно розпочалося з урочистостей: перший проректор Тетяна Нагорняк від імені колективу Стусівського університету привітала члена-кореспондента Національної академії наук України, Заслуженого працівника освіти України, професора, доктора філологічних наук, в. о. декана філологічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса Анатолія Панасовича Загнітка з Ювілеєм, вручивши пам’ятну вітальну адресу та подарунок від колег – книгу «Теорія лінгвістичних парадигм».

Першим питанням порядку денного стало обговорення основних показників діяльності Університету, зокрема динаміки змін контингенту здобувачів вищої освіти України та змін якісного і кількісного складу професорсько-викладацького складу. Завідувач навчального відділу Оксана Євтухова, аналізуючи контингент студентів у поточному навчальному році, наголосила на поступовому збільшенню відсотка здобувачів вищої освіти, які навчаються за денною формою навчання. Оксана Володимирівна констатувала, що Стусівському університету вдалося зберегти минулорічні позиції у розподілі контингенту студентів за бюджетною та контрактною формами навчання. Доповідаючи про чисельність професорсько-викладацького складу, Оксана Володимирівна зазначила, що відсоток шатних співробітників Університету трішки зріс, збільшилася кількість докторів наук (62 особи), кількість професорів збільшилася на 7 осіб, що є позитивною тенденцією.

Про результати участі здобувачів вищої освіти в олімпіадах та конкурсах наукових робіт доповів завідувач навчально-наукової лабораторії «Молодіжна майстерня» Олександр Краснощок. Він наголосив, що в другому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади взяв участь 91 студент Стусівського університету. Також Олександр Володимирович підкреслив, що відповідно до Наказу МОН від 5 серпня «Про підсумки Всеукраїнської студентської олімпіади» студенти економічного, фізико-технічного та філологічного факультетів нашого Університету посіли 12 призових місць. Доповідач окремо звернув увагу членів ректорату на знакові результати Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт – 21 наукова робота студентів ДонНУ імені Василя Стуса отримала призові місця. Доповідач також подякував завідувачу кафедри педагогіки, фізичної культури та управління освітою Лілії Мартинець за якісну підготовку студентів до другого туру конкурсу (робота отримала 2 місце серед представників педагогічних закладів вищої освіти).

Наступним питанням порядку денного стало обговорення позицій Стусівського університету в національних та міжнародних рейтингах: резерви зростання. Проректор з науково-педагогічної, соціальної роботи та міжнародної співпраці Тетяна Орєхова та проректор з наукової роботи Ілля Хаджинов проаналізували рейтинг Стусівського університету в національних та міжнародних рейтингах. Детально окреслюючи специфіку рейтингу QS: University Rankings, Тетяна Вікторівна доповіла про методологію та критерії рейтингу, серед яких: репутація в академічному середовищі – 30%, репутація серед роботодавців – 20%, співвідношення викладацького складу та кількості студентів – 10%, частка співробітників з ступенем освіти PhD – 5%, наукові роботи – 10%, частка іноземних викладачів – 2, 5%, частка іноземних студентів – 2, 5%, міжнародно-дослідницька мережа – 10%, ВП Університету – 5%. Доповідач також презентувала результати порівняльного аналізу окремих показників рейтингу кращих ЗВО України та середніх показників по Україні. Тетяна Вікторівна окремо зупинилася на показниках рейтингу U-Multirank, який дозволяє порівнювати ЗВО України у 5 вимірах діяльності: викладання та навчання, дослідження, передача знань, міжнародна орієнтація та регіональна залученість. Відповідно до цього рейтингу у 2019 р. ДонНУ імені Василя Стуса посідає 7 місце серед 54 ЗВО України.

Співдоповідач Ілля Васильович детально проаналізував Webometrics Ranking of World’s Universities та Scopus. Розповідаючи про вебометричний рейтинг університетів світу, проректор з наукової роботи наголосив, що станом на липень 2019 року наш Університет посідає 35 місце серед ЗВО України з 320 закладів вищої освіти України.

Доповідачі окреслили резерви зростання позицій Університету в національних та міжнародних рейтингах.

Тетяна Леонтіївна подякувала доповідачам за конструктивний аналіз та наголосила, що викладачі-іноземці та здобувачі освіти-іноземці, обираючи навчальний заклад, звертають особливу увагу на конкретні імена, рейтинг Університету і міжнародне визнання.

Архіви

Приєднуйтеся до нас