Виберіть сторінку

Нові аспекти управлінської компетентності для розвитку громади

Нові аспекти управлінської компетентності для розвитку громади

Донецький національний університет імені Василя Стуса – освітній центр науки та інновацій, надійний соціально відповідальний партнер для громадських і владних інститутів, середовище для комунікації, простір для обміну ідеями та новаціями.

Восени Донецький національний університет імені Василя Стуса разом громадською організацією «Філософія Серця» та Вінницькою міською радою започаткували новий проєкт «Нові аспекти управлінської компетентності для розвитку громади» з метою підвищення рівня управлінської компетентності керівного складу комунальних підприємств Вінницької міської ради на основі відпрацювання поведінкових моделей ефективного керівника в межах циклу тренінгів з використанням новітніх ідей та інструментів поведінкової економіки, економіки вражень, психології управління.

Керівник проєкту, голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига розповідає про виникнення ідеї започаткування такого масштабного проєкту: «У ГО «Філософія Серця» разом з представниками ДонНУ імені Василя Стуса виникла ідея –провести навчання для керівників і заступників, адміністраторів комунальних підприємств Вінниці. Власне сама ідея проекту полягає у розвитку нових аспектів управлінської компетентності та відпрацювання відповідних поведінкових моделей керівників вищої/середньої ланки комунальних підприємств ВМР. Ми подали проєкт на конкурс Вінницької міської ради – і він знайшов підтримку».

Близько 80 представників керівного складу та керівників 40 комунальних підприємств Вінницької міської ради здобували нові навички успішної комунікації, підвищували клієнтоорієнтованість, визначали рівень емоційного інтелекту, пробували себе в управлінських турнірах.

Головними тренерами проєкту виступили висококваліфіковані викладачі Стусівського університету, зокрема: керівник проєкту, доктор економічних наук, професор Лариса Шаульська, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри підприємництва, корпоративної та просторової економіки Олександр Трегубов, кандидати економічних наук, доценти кафедри менеджменту та поведінкової економіки Ганна Середа та Марія Кримова.

Програма проєкту передбачала надання аутентичних комбінацій класичних та новітніх концепцій менеджменту, усвідомлення характеру принципово нових суспільних очікувань, зрушень, викликів та орієнтацію на пріоритетний та чесний критерій якості управлінських рішень – позитивну динаміку показників рівня та якості життя мешканців громади.

Під час навчання директори комунальних підприємств та їхні заступники мали можливість удосконалити управлінську компетентність в системі smaile-філософії життя та ефективності, відпрацювати результативні поведінкові моделі лідера, стратега, професіонала, організатора, комунікатора, оцінити власний рівень управлінської компетентності та визначити потреби та перспективи професійного та особистісного зростання.

Цікавим та незвичним для слухачів було ознайомлення з ідеєю та інструментами smaile-філософії і пошук глибинних причин стресу та професійного вигорання працівників.

Висококваліфіковані тренери Стусівського університету за допомогою управлінських поєдинків закріплювали та розвивали ключові складові управлінської компетентності учасників проєкту, навчали як знаходити баланс між популярністю та забезпеченням ефективності. Про особливості проведення управлінських поєдинків розповідає Лариса Шаульська: «Це відома технологія, яка використовується в тренінгах для відпрацювання навичок ведення переговорів, аргументації своєї позиції, досягнення своїх цілей, для того, щоб проаналізувати різні варіанти реагування на ситуації, які мають певну конфліктну природу. Весь матеріал, який ми опрацьовували протягом двох днів, використовується як інструментарій: це і спосіб ведення діалогу, підбір аргументів, які дійсно можуть допомогти одній стороні досягти своїх інтересів, продемонструвати перевагу однієї сторони над іншою. Ця вправа узагальнено допомагає використати усі знання, які керівники засвоїли на тренінгу».

Ще однією родзинкою дня стала майстерня продуктивних рішень, де учасники відшліфовували управлінську та сервісну компетентності.

Своїми враженнями від тренінгу поділилися керівники проєкту, тренери та учасники.

«Такий проєкт є дуже необхідним та надзвичайно актуальним. Керівники комунальних підприємств – це та ланка, якій необхідна емоційна та психологічна підтримка, знання емоційного інтелекту. Тренери ДонНУ імені Василя Стуса фахово та професійно донесли слухачам основні тези прогами. За що ми їм дуже вдячні», – підкреслює Юлія Грига.

Лариса Шаульська доводить, що меж зростання управлінської компетенції просто не існує: «Життя керівника – досить специфічне. Це певна місія, знання і навички. На тренінгу присутні дуже досвідчені учасники, які є фахівцями у своїх сферах діяльності. Вони дуже добре знають комунальну сферу, організацію міської інфраструктури, як працювати з населенням, але це лише частина управлінської компетентності – це той професіоналізм, на якому будується ефективна діяльність. Крім професіоналізму сучасному керівнику потрібно ще виконувати декілька важливих ролей: вміти стратегічно мислити, бути ефективним комунікатором, вміти надихати людей, мотивувати, формувати команду. Управлінська компетентність – це з одного боку професіоналізм, фаховість, з іншого – суто менеджерські компетентності. Головне – навчання на робочих місцях».

Заступник начальника Вінницького шляхового управління Ігор Шеншин наголошує: «Проєкт дуже класний та глобальний. Він надзвичайно необхідний у сфері управління комунальними підприємствами. На тренінгах я дізнався багато нового, розвинув свої компетентності, поділився досвідом з колегами, визначив свої недоліки і знайшов методи їх подолання. Висловлюю щиру подяку Юлії Гризі, Вінницькій міській раді та Донецькому національному університету імені Василя Стуса».

Фінальним акордом проєкту стало вручення сертифікатів та формулювання індивідуальних задач з професійного та особистісного розвитку на майбутнє.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас