Виберіть сторінку

«Доля поляків і доля Вітчизни: погляд крізь століття»

«Доля поляків і доля Вітчизни: погляд крізь століття»

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса 21 листопада відбулося урочисте відкриття Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної  краєзнавчої конференції «Доля поляків і доля Вітчизни: погляд крізь століття» (Мовно-історичний портрет польської спільноти на Поділлі) за підтримки Управління у справах національностей і релігій Вінницької облдержадміністрації.

На конференцію завітали провідні науковці Природничого університету імені Яна Длугоша в Ченстохові, філологічного факультету та факультету історії та міжнародних відносин Стусівського університету, представники Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці, ГО «Конфедерація поляків Поділля – ХХІ століття», Польського клубу, Вінницького обласного краєзнавчого музею, Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва, Державного архіву Вінницької області та багато інших шанованих гостей.

Модератором конференції виступив доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології, в.о. декана філологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Анатолій Загінтко, який звернувся до учасників заходу з вітальним словом: «Міжнародна міждисциплінарна науково-практична  краєзнавча конференція «Доля поляків і доля Вітчизни: погляд крізь століття» постала за  ініціативи ідейної організаторки польського життя на Поділлі, очільниці ГО «Конфедерація поляків Поділля – ХХІ століття», нашої колеги Олени Андріївни Гаврилюк. Цей захід відбувається завдяки підтримці ректора Стусівського університету, професора Романа Гринюка і Генерального Консульства Республіки Польща в місті Вінниця. Поділля – це соковита земля, де як казав класик, можна шар за шаром зрізати і дізнаватися все нове і нове, не тільки в цивілізаційному просторі, не тільки в археологічних розкопках, а й пам’яті людей, бо ми живемо до тих пір, допоки пам’ятаємо».

Проректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор Ілля Хаджинов передав гостям та учасникам конференції вітання та найкращі побажання від ректора ДонНУ імені Василя Стуса Романа Гринюка. Також Ілля Васильович зауважив: «Хочу почати словами Ізопа: «Дуже часто ми вкладаємо в руки ворогів зброю, якою нас вбивають, тому що оперення стріли було зроблено з орлиного пера». Треба знати історію і мову свого народу, народу, історію і мову якого ви вивчаєте, для того, щоб розуміти, що відбувалося, розуміти, що думають про Україну, встановити ті межі, за які ви не дозволите перейти ані собі, ані іншим. Наші два народи дуже довго існують поруч, у нас багато чого переплетено, і не треба дивитися назад – потрібно знати, що було позаду і дивитися з надією майбутнє!»

До привітань приєдналася представниця відділу співпраці з правових питань та консульської допомоги Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці, яка наголосила: «Історія поляків на Поділлі – це частина історії України та Польщі, це наша спільна історія. Я дуже рада бачити, що є зацікавлення до нашої спільної історії між студентами та професорами. Думаю, що перед нами ще багато досліджень про історію Польщі, України та історію поляків на Поділлі. Бажаю всім учасникам конференції гарного дня та цікавих доповідей».

Заступник начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації Алла Ратинська у своєму виступі підкреслила: «21 листопада – день в історії України, як і в історії Польщі, надзвичайно визначальний. Сьогодні 6 річниця Революції Гідності. Загадуючи ті часи, першими, хто відгукнувся на ці події – була Польща. Сьогодні у нас дуже цікава конференція про мовно-історичний портрет польської спільноти на Поділлі. Я дуже тішуся з  того, що на цій конференції присутньо багато молоді, тому що, передусім, вона має вивчати те, що було напрацьовано їхніми попередніми поколіннями. Бажаю усім учасникам гарних виступів та вражень».

До учасників  та гостей конференції звернулася доктор історичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки Донецького національного університету імені Василя Стуса Темірова Надія, яка наголосила:  «Сьогодні, 21 листопада,  –  дуже важливий день для українства. У прагненні до свободи, до незалежності, до вільного вибору, у  скрутні часи (на початку 1990 років, 2000 років, і 2014 року ) Україну завжди підтримувала Польща. Польща виступає солідним адвокатом України на міжнародній арені і в європейському співтоваристві. Сьогодні на конференції ми маємо акцентували увагу на спільних точках дотику обох народів,, зупинитись на тих сторінках в історії, коли український і польський народи допомагали і підтримували один одного. Тим більше, 2020 рік – це знаковий рік в історії між нашими народам. У 2020 році ми будемо відзначати 100-літній ювілей військово-політичного співробітництва, коли наші держави, два народи опинилися перед доволі агресивною силою, постали перед загрозою незалежності. Тому давайте спрямуємо цю конференцію на взаєморозуміння, повагу».

Голова ГО «Конфедерація поляків Поділля – ХХІ століття» Олена Гаврилюк подякувала організаторам та учасникам конференції, зазначивши: «Наша організація уже існує 10 років, 2019 –  це ювілейний рік. Ця конференція присвячена цій невеличкій ювілейній даті. Дякую студентам-філологам 3  курсу, які підготували виступи для секційних засідань. Пишаюся Вами та висловлюю щиру подяку».

Першим на пленарному засіданні мав честь виступити директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, який доповів про застосування досвіду кращих музейних практик Польщі у створенні Музею Вінниці.

Докторант Школи Докторської Університету Гуманітарно-Природничого імені Яна Длугоша у Ченстохові (Польща), голова громадськоїорганізації «Конфедерація поляків Поділля – ХХІ століття» Олена Гаврилюк детально проаналізувала мовний і культурологічний образу смерті в нагробних написах на цвинтарях Поділля.

Кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління реалізації політики національної пам’яті в регіонах Богдан Галайко розповів про результати реалізації політики національної пам’яті в регіонах України.

У науковій розмові довкола книги есеїстики «Літературними стежками Поділля» Віктора Мельника за участі самого автора взяли участь літератор, доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури Олег Соловей та літератор, доцент, в. о. завідувача кафедри теорії та історії української і світової літератури Ольга Пуніна.

Про хід реалізації спільного проєкту з ІПН РП щодо копіювання справ репресованих поляків доповів доктор історичних наук, професор, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

Доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології, в.о. декана філологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Антолій Загнітко презентував дослідження про мовні психотипи поляків у подільському мовносоціумному просторі.

Маркери польської мовної ментальності у вісниківській публіцистиці Івана Франка окреслила професор кафедри журналістики, доктор наук із соціальних комунікацій Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського Людмила Супрун.

Про «Власні імена у «Словнику мови письменника» як проблему теоретичної та практичної лексикографії» доповіла доктор філологічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології Донецького національного університету імені Василя Стуса Елла Кравченко.

Доктор історичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки Донецького національного університету імені Василя Стуса Надія Темірова розповіла про польське походження vs український світогляд В. Антоновича та В. Липинського.

По завершенню пленарного засідання учасники конференції мали змогу взяти участь у 4 секційних засіданнях:  «Поляки в подільському контексті: література, культура», «Літературними стежками Поділля: на перетині української та польської ідентичності», «Внесок польської спільноти у розвиток українських земель», «Українсько-польські відносини»  та презентувати свої ґрунтовні дослідження.

 Олена Топчій

 

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас