Виберіть сторінку

Герої Небесної Сотні – символ незламності та свободи

Герої Небесної Сотні – символ незламності та свободи

День Героїв Небесної Сотні щорічно відзначають 20 лютого, відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». У цей день ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України.

Гідність, свобода, відвага, єдність, честь – стали одними з головних об’єднавчих цінностей Революції Гідності.

Майдан став символом незламності та свободи. Саме тому, Революцію Гідності, як і протестний рух 2004 року, і Революцію на граніті, можна вважати продовженням Української революції, визвольних змагань часів Другої світової війни.  Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

Герої Небесної Сотні стали уособленням людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.

З нагоди 6 річниці вшановування Героїв Небесної Сотні Український інститут національної пам’яті та Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності підготували низку інформаційних матеріалів про хронологію трагічних подій, повний список Героїв Небесної Сотні «Стрічка геройського чину».

З метою вшанування пам’яті Небесної Сотні відповідно до Указу Президента України № 890 від 21 листопада 2014 року 100 загиблим на Майдані  присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка». П’ятьом патріотам із числа Героїв Небесної Сотні, серед яких випускник ДонНУ імені Василя Стуса Дмитро Чернявський, відповідно до Указу Президента  України № 94  від 20 лютого 2015 року посмертно присвоєно звання «Герой України».

Задля збереження пам’яті про цю трагічну сторінку нашої історії, дослідження і популяризацію пам’яті про учасників та наслідки Революції Гідності, Революції на граніті у 20 січні 2016 року був створений Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей революції. Він сприяє збереженню та трансляції пам’яті про Героїв Небесної Сотні та події Революції Гідності, готуючи до друку тематичні видання, серед яких серія книжок «Майдан. Пряма мова» (упорядники Олена Чебанюк і Оксана Ковальова) та тритомник «Небесна Сотня. Життєписи», автором якого є Світлана Терейковська. Меморіально-музейний комплекс проводить інформаційні кампанії, розміщує соціальну рекламу, надає матеріали для меморіальних заходів в містах і селах України, а також за кордоном.

Важливою формою комеморації є проєкт «Відзнаки Героїв», започаткований родинами полеглих, які утворили ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» (http://heavenly-hundred.org.ua). Музей підтримав цю ініціативу та долучився до заснування та підтримки проєкту. Більше інформації про проєкт «Відзнаки Героїв» можна знайти за посиланням: http://maidanmuseum.org/uk/node/381

Український інститут національної пам’яті  у 2014 році започаткував проєкт «Усна історія Майдану». Він полягає у зборі відео й аудіосвідчень активістів Революції Гідності. За ці роки записано понад 1250 інтерв’ю учасників Євромайдану. Планується, що ці записи стануть основою онлайн-архіву і джерельною базою для істориків, режисерів-документалістів, соціологів, психологів, інших дослідників. Їх також буде використано в експозиції Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

У 2015 році в рамках цього проєкту стартувала серія друкованих видань https://uinp.gov.ua/usna-istoriya/maydan-usna-istoriya. Першою побачила світ книжка «Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності», в якій представлено спогади очевидців та учасників подій із різних кіл протестного середовища з метою представити структуру Майдану та масштаби його самоорганізації. Другу збірку – «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах» – склали спогади митців, більшість із яких не лише брали безпосередню активну участь у подіях Революції Гідності, а й фіксували все, що відбувалося, у своїх мистецьких творах та проектах. Видання побачило світ в 2016 році. У березні 2015 року в рамках проєкту «Майдан: усна історія» було розпочато збір записів про події Революції Гідності в областях. До проєкту долучилися місцеві науковці, викладачі, музейники та архівні працівники, які мали досвід усноісторичного інтерв’ювання. Як результат – було записано 415 інтерв’ю (відео- або аудіо) в 22-х обласних центрах і 5 містах – Дрогобич, Теребовля, Умань, Кривий Ріг, Бердичів. Спогади про події, що відбувалися в Криму та на окупованих територія Луганської та Донецької областей, було записано безпосередньо в Інституті. На основі цих записів було сформовано третій випуск серії: «Майдан від першої особи. Регіональний вимір», що складався з двох частин. Наразі Інститут продовжує роботу над створенням архіву усної історії, до якого увійдуть зібрані в рамках проєкту спогади.

Український інститут національної пам’яті пропонує переглянути низку документальних фільмів про Революцію Гідності:
  • Зима, що нас змінила» (7 фільмів), режисер Володимир Тихий (20132014);
  • «Майдан», режисер Сергій Лозниця (2014);
  • «Правда Майдану», режисери Андрій Солоневич, Дмитро Ломачук(2014);
  • «Зима у вогні», режисер Євген Афінєєвський (2015).
Серед тематичних видань, присвячених Героям Небесної Сотні, можна виокремити такі:

1.Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності. – К.: К.І.С., 2015.

2.Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах. – Вип. 2. – К.: К.І.С., 2016.

3.Майдан від першої особи. Регіональний вимір. – Вип. 3 [у 2 ч.], ч. 1: Автономна Республіка Крим – Луганська область. – К.: К.І.С., 2017.

4.Майдан від першої особи. Регіональний вимір. – Вип. 3 [у 2 ч.], ч. 2: Львівська – Чернігівська області. – К.: К.І.С., 2018. У цьому випуску висвітлено й події Майдану на Полтавщині.

5.Майдан. Пряма мова. – Книга 1. – К.: Національний музей Революції Гідності, 2019.

6.Терейковська С. А. Небесна Сотня. Життєписи. – Книга 1. – К.: Національний музей Революції Гідності, 2018.

7.#EUROMAIDAN – HistoryintheMaking. – К.: Основи, 2014.

8.94 дні. Євромайдан очима ТСН. – К.: Основи, 2014.

9.25 років незалежності: нариси історії творення нації та держави. – К.: Ніка-Центр, 2016.

10.Fантомнаяболь. #maidan. – К.: о4і.today, 2014.

11.Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність. – К.: Дух і Літера, 2018.

12.Майдан. Свідчення. Київ, 2013–2014 роки. – К.: Дух і літера, 2016.

13.Шор Марсі. Українська ніч. Історія революції зблизька. – К.: Дух і Літера, 2018.

14.Небесна Сотня. – Львів: Центр соціальних проєктів «Хочу жити», 2014.

15.Львівські лицарі Небесної Сотні: матеріали обласної пошуково-дослідницької експедиції «Герої не вмирають». – Львів: Світ, 2017.

16.Небесна Сотня: історія нескорених. Жива історія героїв. – Нововолинськ: Формат, 2015.

17.Книга пам’яті Небесної Сотні. – Івано-Франківськ, 2015.

18.Кошкіна Соня. Нерозказана історія. – К.: Брайт Букс, 2015.

Відеоматеріали на тему Майдану та про діяльність Національного музею Революції Гідності можна знайти на музейному YouTube каналі: https://www.youtube.com/channel/UCtbhvvtL8TUazkrqvrs_eRw/featured

Більше інформації про видання, присвячені Революції Гідності та Героям Небесної Сотні, можна знайти на сайті Національного музею Революції Гідності у розділі «Бібліотека Музею Майдану» за посиланням: http://maidanmuseum.org/uk/node/459

 Корисні посилання

  1. Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності http://maidanmuseum.org
  2. Сайт «Небесна сотня». URL:https://nebesnasotnya.com
  3. Сайт «Небесна сотня». URL:http://www.nebesnasotnya.in.ua/portfolio
  4. Сайт «Герої України». URL: http://www.ukrgeroes.com.ua
  5. Сайт ГО «Небесна Сотня». URL: http://heavenly-hundred.org.ua/

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті
та Національного меморіального комплексу
Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності

Архіви

Приєднуйтеся до нас