Виберіть сторінку

Засідання Екологічного клубу «День Х»

Засідання Екологічного клубу «День Х»

Лютневе засідання Екологічного клубу «День Х» відбулося на базі факультету хімії, біології і біотехнологій Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Темою розмови став прогноз аномальної засухи на весну-літо 2020 року, про який розповіли метеорологи Марія Кощавка і Наталя Мадіянська (Вінницький обласний центр з гідрометеорології), гідрологи Інна Галузова і Лариса Кошова (Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг).

Починаючи з 2007 року, стрімко прискорюються явища, пов’язані з глобальним потеплінням, внаслідок яких клімат на території нашої області стає все більш посушливим. Відповідно, падає і водність наших річок. Останніми роками водозабезпечення на одного жителя басейну Південного Бугу складало в середньому 880 кубічних метрів на рік, а в 2019 році воно становило лише близько 350 кубічних метрів. Взимку 2020 опадів було менше норми, отож запаси води поповнювалися недостатньо, хоча поки що Басейновому управлінню водних ресурсів річки Південний Буг вдалося набрати основні водосховища, насамперед Ладижинське, до проектних відміток. Існує велика загроза, що весняні й літні дощі не забезпечать достатнього поповнення водних запасів, ні у ґрунтах, ні у річках.

Члени клубу «День Х» обговорили першочергові заходи, які мають здійснювати влада і громадяни для запобігання кризовій ситуації, і, перш за все, закликають усіх негайно почати економити воду.

Олена Яворська

Автор відео: студент 3 курсу факультету хімії, біології і біотехнологій, Андрій Мужилівський

Архіви

Приєднуйтеся до нас