Виберіть сторінку

Єдиний вступний іспит та єдине фахове вступне випробування: погляд із середини

Єдиний вступний іспит та єдине фахове вступне випробування: погляд із середини

Нове, безперечно цікаве для нас, але ще й трохи лячне: як то воно буде? Отак і мені, вперше у цьому році випало працювати інструктором при проведенні єдиного вступного іспиту з англійської мови та єдиного фахового вступного випробування з права для майбутніх магістрів-правознавців. Хочу поділитися цим досвідом, щоб розуміння, що відбувається на сьогодні у вищій школі, які зміни нас чекають і чому, дало учасником освітнього процесу наснагу для ефективної роботи.

І хоч чи китайське прокляття, чи англійське прислів’я говорить нам, що краще жити в «спокійні часи», на мою думку, це просто чудово творити зміни, шукати шляхи, реалізовувати нові програми.

І так, все за порядком. У день проведення єдиного вступного іспиту вже о 8.30 ми прибули до пункту тестування – корпус університету на Грушевського, 2.

Як годиться: паспорт, бейджик, і вже абсолютно традиційно, маска та дезінфікуючий засіб. А потім – процедура жеребкування щодо розподілу працівників між аудиторіями. Пригадую молодість, настрій піднімається, трохи смішно: не хочу у 13 аудиторію.

Гаразд, «пощастило» …третя. А хто мій старший інспектор? – наче квест-кімната (асоціації такі, бо я маю чітку інструкцію, по хвилинах: що, де і як зробити). Реально, давно такого «вказівника» не тримала в руках! Тепер точно знаю: сьогодні чудово відпрацюю!

Ось і аудиторія третя, звіряю обстановку: ніби все готово, все ок! Звірити годинники – це важливо, адже на іспит з англійської мови відведено чітко 60 хвилин, і за часом треба слідкувати. Наступне завдання: розмістити на вхідних дверях аудиторії «Аудиторний список». Це швидко, прикріпила наліпкою, яку видали. І тепер на дошці зробити відповідні записи. Теж просто, та бачу тепер, над почерком треба попрацювати: стараюся, виводжу кожну літеру, а вони чогось летять догори, як мої думки і мрії (мабуть, хороша прикмета, «перспективний почерк» – заспокоюю себе).

Готово. Хвилина в хвилину. А от і перші вступники невпевнено і видно з надією, але хвилюванням підходять до аудиторії. Вітаюся, стараюся підбадьорити, бо бачу часом і тремтячі руки, і схвильований голос, коли відкривають паспорт та показують екзаменаційний лист. Звичайно, як фізіолог, дуже розумію їх стан. Пам’ятаю, колись навіть ситуаційна задача була на іспиті з фізіології: «У студента під час іспиту пересохло в горлі. Поясніть фізіологічний механізм цього стану». Є такий механізм. Але він максимально нівелюється при

організації вступного випробування, яке проводимо сьогодні. Водичка, маска, паспорт без палітурки, екзаменаційний листок, чорна ручка і знання – все, що сьогодні у вступників, все, ні лишнього запитання, ні відволікання, тільки бланк відповідей і твої знання. Згадалось, як у 1985 вступала я до Університету. Тринадцять запитань додаткових з першого питання по білету, про які бланки і шифрування відповідей ми могли мріяти? Навпроти бачила людей, які питали, що хотіли, ніби їх завданням було не оцінити знання (що я бачу абсолютно точно сьогодні), а «зловити» абітурієнта на десятому чи іншому запитанні: все ж таки відповідь неповна.

Починаю промову інструктора (її я отримала завчасно). Знову вражає текст, виваженість і детальність кожного слова: як працювати, що заборонено, коли результати випробування можуть бути анульовані.

Тепер тиша… Вступники працюють, кожен старанно виводить «хрестики» у бланку відповідей. За 60 хвилин вступники здадуть під підпис та з відміткою про час здачі свої роботи, у присутності вступників поставимо їх у спеціальний пакет для відправлення матеріалів вступного тестування до Центру. І я оголошу: «Вступне тестування завершено. Бажаємо успіхів!»

Бажаю вам, дорогі вступники, вступити, навчатися і полюбити наш Донецький національний університет імені Василя Стуса, як полюбили його ми. До зустрічі!

І щодо мого внутрішнього ставлення: організація на дуже високому рівні, всі матеріали, інструкції чіткі і зрозумілі, прозорість заходу абсолютна. Ми йдемо вірним шляхом! Працювати в такій команді – задоволення і постійне професійне зростання.

Коротка довідка: 

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) – це державна установа, яка здійснює зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання, здобутих на певному освітньому рівні, та проводить моніторингові дослідження якості освіти. УЦОЯО засновано 2005 року на виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні».

Єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) та єдиний вступний іспит (ЄВІ) – це форма вступного випробування для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра на основі здобутого ступеня вищої освіти (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста).

ЄФВВ та ЄВІ проходять із використанням організаційно–технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання.

ЄФВВ передбачає виконання тесту з права та загальних навчальних правничих компетентностей.

ЄВІ – це тестування з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської).

https://testportal.gov.ua/pro-utsoyao/

 

Зорина Боярська, доцент кафедри біофізики і фізіології факультету хімії, біології і біотехнологій

Архіви

Приєднуйтеся до нас