Виберіть сторінку

КРУГЛИЙ СТІЛ «ПОЕЗІЯ І ПОЕТИКА ВЛАСНИХ ІМЕН СТУСІВСЬКОГО ТЕКСТУ»

КРУГЛИЙ СТІЛ  «ПОЕЗІЯ І ПОЕТИКА ВЛАСНИХ ІМЕН  СТУСІВСЬКОГО ТЕКСТУ»

14 травня 2021 року в межах Міжнародної науково-теоретичної конференції «Граматичні читання – ХІ» відбувся круглий стіл «Поезія і поетика власних імен стусівського тексту». Модератором заходу виступила доктор філологічних наук, доцент Елла Олександрівна Кравченко.

Варто відзначити, що творчість Василя Стуса об’єднала і викладачів, і студентів. Своїми думками та спостереженнями поділилися викладачі кафедри української мови, теорії та історії української і світової літератури доц. О. В. Антонюк («Репрезентація культурних концептів ЖИТТЯ і СМЕРТЬ у творчості Василя Стуса»), доц. Н. М. Урсані («Символіка топонімів у художній рецепції Василя Стуса)», доц. Н. П. Шаповалова («Концепт «Рідний край» у творчості Василя Стуса: аксіологічний та етнолінгвістичний аспекти»), доц. кафедри іноземних мов Київського національного університету технологій і дизайну С. Є. Дворянчикова («Поетика опору крізь призму поетонімів В. Стуса»).

Активну участь у роботі круглого столу взяли студенти філологічного факультету ОП Українська мова та література і ОП Прикладна лінгвістика: Ангеліна Грабова («Семантичне і функційне навантаження ВІ публіцистичного тексту Василя Стуса»), Ольга Білоус («Онімна система і парадигма ВІ у романі В. Стуса «Подорож до Щастівська»), Ірина Березнюк («Антропоетоніми у збірці В. Стуса «Зимові дерева»: форма і зміст»), Вероніка Варшавська («Оказіональність у поезії Василя Стуса)». Цього року до роботи круглого столу долучилися студенти факультету іноземних мов, зокрема, Аліса Роджерс («Інтерлінгвальні та інтралінгвальні топопоетоніми у творчості В. Стуса і С. Жадана»), Ярослава Шнукало («Поетоніми як складники націєтвірної картини світу»).

Вражає розмаїття тем, присвячених творчості поета. Особливий інтерес виник до топонімів Василя Стуса, адже доповідачі зверталися і до поетичного, і до епістолярного доробку поета. Прозвучали доповіді, пов’язані із концептом культури та націєтворчості у ліриці Василя Стуса.

Приємно, що до доповідачів приєдналися і слухачі – студенти 1 курсу ОП Українська мова та література, 4 курсу ОП Культурологія. У процесі обговорення своїми думками поділилась і доц. Кравченко Е. О., яка має чималий досвід у роботі над «Словником власних імен поетичних текстів Василя Стуса».

Своїми враженнями поділилися учасники круглого столу:

Ірина Березнюк: «Загалом враження від круглого столу досить позитивні. Було надзвичайно цікаво слухати усі доповіді, особливо Ніни Миколаївни Урсані. Під час круглого столу кожен із доповідачів узяв на себе роль дослідника і зміг продемонструвати результати власного авторського пошуку. Варто відзначити велике зацікавлення всіх, хто досліджує мовну особистість Стуса».

Ольга Білоус: «Попри те, що творчість Василя Стуса посідає одне з провідних місць в українській літературі, поза увагою дослідників залишилося багато аспектів. Мене радує, що на сьогоднішній конференції увагу зосереджено на онімному просторі творчого доробку Стуса, оскільки тема круглого столу пов’язана з моїм науковим дослідженням. Я отримала лише позивні враження від конференції і пишаюся тим, що змогла дещо привнести у розвиток літературної ономастики і в дослідження творчості Василя Стуса».

Ангеліна Грабова: «Проведення подібних заходів є важливим складником навчання, адже студенти мають можливість випробувати себе в якості дослідників мовного чи літературного простору. Такі заходи дають можливість наукової самореалізації».

Елла Кравченко: «Сьогоднішній круглий стіл переконує, що студенти здобувають знання по-новому. Разом із викладачами вони вибудовують спільний науковий простір, де співіснують зацікавлення, наявність власної наукової позиції та відповідальність».

Олена Антонюк: «Вражає не тільки багатство тематичної палітри представлених доповідей у межах круглого столу, а й глибина осмислення матеріалу. Здобувачі продемонстрували як любов до Стусівського слова, так і високий науковий рівень опрацювання його творчого доробку».

Наталія Шаповалова: «Хочу подякувати організаторам і учасникам круглого столу, зокрема доктору філологічних наук Еллі Олександрівні Кравченко. На мою думку, цей круглий стіл вкотре підтвердив, наскільки багатогранною є особистість Василя Стуса і його творчість. І кожен дослідник – і досвідчений, і початківець – щоразу відкриває нову її грань. Чудово, що на засіданні круглого столу виступали і студенти, й викладачі. І у кожного – свій Василь Стус. Хочу спростувати почуте колись твердження, що студенти нічого нового не зможуть сказати про предмет дослідження. Доповідь кожного учасника засвідчила, що, надихаючись працями досвідчених учених, наші студенти розвивають дослідницькі навички, і вже на цьому етапі в кожній доповіді є дорогоцінне зернятко істини. Це важливо для всіх нас». 

Багатогранна творча спадщина Василя Стуса надихає на активну науково-дослідницьку роботу студентів та викладачів ДонНУ імені Василя Стуса, адже ім’я зобов’язує!

Щиро зичимо учасникам натхненної праці та нових відкриттів у царині Стусової творчості.

Філологічний факультет

Архіви

Приєднуйтеся до нас