Виберіть сторінку

Звернення Ради керівників закладів вищої освіти, що перемістилися з тимчасово окупованих територій Автономної республіки Крим (м.Севастополь), Донецької та Луганської областей

Рада керівників закладів вищої освіти, що перемістилися з тимчасово окупованих територій Автономної республіки Крим (м.Севастополь), Донецької та Луганської областей (далі Рада пЗВО), висловлює Вам свою повагу та повідомляє про консолідовану позицію, яку визначено на нашій спільній нараді щодо законопроекту, спрямованого на запровадження механізму проходження атестації для визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання особами, які завершили здобуття вищої освіти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (після 20 лютого 2014 року), публічне обговорення якого відбувалось в створеній для цього робочій групі (наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 28 січня 2022 року № 23).

На нашу думку, неприпустимим з правової та моральної точок зору є прийняття законопроекту, спрямованого на запровадження механізму проходження атестації для визнання вищої освіти, отриманої в «університетах» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (після 20 лютого 2014 року). Такий закон буде першим кроком до легалізації всіх установ, що незаконно діють на тимчасово окупованих територіях, не маючи ліцензій на провадження освітньої діяльності та сертифікатів про акредитацію спеціальностей (освітніх програм), а також порушенням вітчизняного та міжнародного права в галузі освіти, зокрема Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні (Ліссабон, 11 квітня 1997 року).

Звертаємо Вашу увагу, що протягом жовтня-грудня 2014 року вісімнадцять університетів Донецької і Луганської областей відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України були переміщені на підконтрольну українській владі територію і відновили свою діяльність. Тисячі патріотично налаштованих викладачів та співробітників залишили свої домівки, родичів, звичний спосіб життя, оскільки не уявляли свого життя без України і не бачили для себе ніякої можливості працювати на окупаційну владу в невизнаних тимчасових утвореннях.

З перших днів діяльність переміщених університетів була спрямована на залучення молоді з тимчасово окупованих територій до навчання в українських університетах, на патріотичні і просвітницькі заходи. Протягом всього періоду війни держава Україна створювала всі необхідні умови і можливості для отримання української освіти для тих, хто не зміг виїхати з тимчасово окупованих територій. Були розроблені і впроваджені всі необхідні процедури, які дозволяють отримати атестат про середню освіту і вступити до українських вишів через освітіні центри Донбас-Україна і Крим-Україна. Крім того, у 2021 році МінРеінтеграції була започаткована стипендіальна програма з адаптації й підготовки до вступу до українських університетів молодих людей з окупованих територій. І це було потужною мотивацією для виїзду молоді з тимчасово окупованих територій на території, контрольовані українською владою.

З іншого боку, прийняття зазначеного закону знищить мотивацію до вступу в українські університети, більше того, може підштовхнути молодь з прилеглих до лінії зіткнення територій на «легкий» шлях отримання державних документів про вищу освіту взагалі без навчання.

Результатами багатьох наукових досліджень доведено, що за вісім років на тимчасово окупованій країною-агресором Російською Федерацією території цілеспрямовано створено «освітню систему» як інструмент ідеологічної війни проти України, у якій знищено національну, державну, українську громадянську ідентичність; уражено масову та індивідуальну свідомість, трансформовано психіку, погляди, думки, ціннісні орієнтації, стереотипи, поведінку; розпалено ненависть до України, українців та всього українського; спотворено уявлення про історію, культуру, мову українського народу.

Зміст «освіти», відображений в «освітніх програмах», «навчальних планах», «підручниках» видавництв, що завозяться з РФ так званими «гуманітарними конвоями», ґрунтується на постулаті: «народ Донбасу» – частина «руського міру», і через заідеологізованість відбирає у молодих людей право на якісну освіту; до «навчальних планів» уведено антиукраїнські «навчальні дисципліни» на кшталт «Історії Вітчизни», яка поєднує історію Російської держави та рідного краю Донбасу, прокремлівськи інтерпретує новітню історію України, зокрема, стосовно Євромайдану, анексії Криму, російської інтервенції, проголошення так званих «народних республік» тощо; «Початкова військова і медико-санітарна підготовка», що спрямована на виховання «патріотів ДНР/ЛНР» і розпалювання ненависті до України, її громадян тощо.

У «закладах вищої освіти» на тимчасово окупованій території отримали «дипломи» та наразі навчаються тисячі російських громадян, представників збройних сил Російської Федерації, та українських громадян, членів незаконних збройних формувань, які вже скоїли військовий злочин і продовжують щодня вбивати українців, у тому числі студентів наших університетів з числа військовослужбовців-учасників бойових дій.

На основі зазначеного вище, вважаємо єдиним законним шляхом здобуття якісної і повноцінної української вищої освіти вступ до українських вишів через освітні центри «Донбас – Україна», «Крим – Україна» та (або) отримання державних документів про повну загальну середню освіту за екстернатною формою навчання і складання ЗНО, а правовою базою визнання результатів навчання є стандарти вищої освіти, ліцензії на провадження освітньої діяльності, сертифікати про акредитацію спеціальностей (освітніх програм), Конвенція про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні (Ліссабон, 1997 р.).

Незважаючи на це, окремими громадськими організаціями під виглядом турботи про співвітчизників лобіюється ідея про визнання результатів навчання у фактично терористичних організаціях, які продовжують діяти у приміщеннях переміщених університетів на території ОРДЛО, пропагуючи ненависть до всього українського, паплюжачи українську історію і українських героїв.

Рада керівників переміщених ЗВО наголошує, що в Україні створені всі необхідні умови для отримання освіти громадянами України, які проживають на території ОРДЛО, виступає категорично проти всіляких спроб легалізувати діяльність терористичних організацій, маскуючи це турботою про наших співгромадян.

Керівники переміщених ЗВО

Архіви

Приєднуйтеся до нас